Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, czy są to paluszki grissini, focaccia, pizza, czy właśnie takie ślimaczki, zawsze są pyszne i łatwe do zrobienia. Za każdym razem można przyrządzać je inaczej. Ślimaczki najbardziej lubię mocno ciepłe, a przynajmniej jedzone tego samego dnia, kiedy zostały upieczone, ponieważ są wtedy przyjemnie chrupiące.
Składniki
Ciasto (przepis na ciasto jest stąd)
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy (do posmarowania miski)
Nadzienie
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 gałązka bazylii
kilka gałązek tymianku
1 gałązka rozmarynku
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z posiekanym/sprasowanym czosnkiem i posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy.
Gdy ciasto już wyrośnie, posypujemy blat mąką i wałkujemy je na długi i szeroki na jakieś 10-12cm prostokąt. Smarujemy je ziołowo-czosnkowym masłem i zwijamy ciasno w długą roladę. Kroimy na około 12 równych części i układamy na blasze przecięciem do góry. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania. Ślimaczki dobrze pieką się w formie na muffiny.
Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podajemy jeszcze ciepłe.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, wodę i podgrzewamy 2 min/37'C/obr 1. Następnie dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy 1min/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z powyższym przepisem.
Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, wodę i podgrzewamy 2 min/37'C/obr 1. Następnie dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy 1min/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z powyższym przepisem.
Smacznego!
hmm wyglądają bardzo apetycznie:D na początku myślałam, że to ziemniaki, a tu ciasto drożdzowe, super ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;))
Ja też bardzo lubię ciasto drożdżowe, a takie z ziołami w środku to już zupełnie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe , a takich ślimaczków nie znałam . Na pewno je zrobię , dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka na nie narobiłaś. :)
OdpowiedzUsuńCat-arzyno, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu, smacznego :)
OdpowiedzUsuńSuper są i można z różnym nadzieniem :) ja ostatnio robiłam z cebulką i pesto :)
OdpowiedzUsuńElizo,
OdpowiedzUsuńjakie one urocze! W dodatku masz prześlicznej urody podłużną miseczkę w kształcie sardynki :) Bardzo stylowa, przypomina mi Portugalię.
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
Prześliczne ;)ale bym wsunęła takie rarytaski ;)
OdpowiedzUsuńślimaczki z ziołami - mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek i zioła takie ślimaczki z ziołami i czosnkiem są przepyszne - już wiem co zrobię na weekendowego grila na przekąskę :) Narobiłaś smaku :)
OdpowiedzUsuńO, takie ślimaczki to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpycha! wspaniała przekąska:)
OdpowiedzUsuńPiękne,tyle możliwości wykonania yummy!!!
OdpowiedzUsuńwyglądają super te ślimaczki, jak czosnkowe to na pewno dobre :-)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię wersję czosnkową, choć szpinakowa też bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe zawijańce!Zdaje się, że ich wykonanie to zadanie dla cierpliwych...ja jestem cierpliwa i mogę zawijać bez końca!
OdpowiedzUsuńCoś Ty, robi się je łatwo i szybko, wystarczy zwinąć roladę i nożem pociąć na równe kawałki i już praktycznie gotowe :) Najwięcej cierpliwości wymaga wyrastanie ciasta. Ja akurat do tych cierpliwych nie należę i lubię takie nieskomplikowane przepisy :)
OdpowiedzUsuńgenialna sprawa! masz piękną rybkę ;]
OdpowiedzUsuńA dziękuję, Flo ma super serie, szkoda tylko, że takie krótkie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ślimaczki, bo nie dość że są urocze to jeszcze pyszne. Uwielbiam ślimaczki kruche, drożdżowe i z ciasta francuskiego. I z najprzeróżniejszymi nadzieniami. I słodkimi i wytrawnymi. Twoje bym pożarła w jednej chwili, nikt by się nawet nie zorientował. Uwielbiam takie zioła i przyprawy, wszelkie prowansalskie są dla mnie stworzone.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
Wyglądają rewelacyjnie. Choć przyznam się, że na pierwszy rzut oka myślałam, że są to zapiekane jabłka :-) A tu taka miła niespodzianka. Genialne :-) pozdarwiamy
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńfajne one :) no i jak czosnkowe, to muszą pysznie pachnieć!
OdpowiedzUsuńPyszne ślimaczki, wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis - jutro sprawdzę! om nom nom :) i świetny blog :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie Sophii, dziękuję bardzo! :)
OdpowiedzUsuńmniam, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńdodaję do listy- trzeba sprobować! świetny kuchenny pomocnik :))
OdpowiedzUsuń