poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Ślimaczki z ziołami i czosnkiem

Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, czy są to paluszki grissini, focaccia, pizza, czy właśnie takie ślimaczki, zawsze są pyszne i łatwe do zrobienia. Za każdym razem można przyrządzać je inaczej. Ślimaczki najbardziej lubię mocno ciepłe, a przynajmniej jedzone tego samego dnia, kiedy zostały upieczone, ponieważ są wtedy przyjemnie chrupiące.

Składniki
Ciasto (przepis na ciasto jest stąd)
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy (do posmarowania miski)

Nadzienie
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 gałązka bazylii
kilka gałązek tymianku
1 gałązka rozmarynku
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z posiekanym/sprasowanym czosnkiem i posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy.

Gdy ciasto już wyrośnie, posypujemy blat mąką i wałkujemy je na długi i szeroki na jakieś 10-12cm prostokąt. Smarujemy je ziołowo-czosnkowym masłem i zwijamy ciasno w długą roladę. Kroimy na około 12 równych części i układamy na blasze przecięciem do góry. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania. Ślimaczki dobrze pieką się w formie na muffiny.
Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podajemy jeszcze ciepłe.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, wodę i podgrzewamy 2 min/37'C/obr 1. Następnie dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy 1min/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z powyższym przepisem.
Smacznego!





28 komentarzy:

  1. hmm wyglądają bardzo apetycznie:D na początku myślałam, że to ziemniaki, a tu ciasto drożdzowe, super ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię ciasto drożdżowe, a takie z ziołami w środku to już zupełnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto drożdżowe , a takich ślimaczków nie znałam . Na pewno je zrobię , dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cat-arzyno, cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu, smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super są i można z różnym nadzieniem :) ja ostatnio robiłam z cebulką i pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Elizo,

    jakie one urocze! W dodatku masz prześlicznej urody podłużną miseczkę w kształcie sardynki :) Bardzo stylowa, przypomina mi Portugalię.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne ;)ale bym wsunęła takie rarytaski ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam czosnek i zioła takie ślimaczki z ziołami i czosnkiem są przepyszne - już wiem co zrobię na weekendowego grila na przekąskę :) Narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, takie ślimaczki to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha! wspaniała przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne,tyle możliwości wykonania yummy!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają super te ślimaczki, jak czosnkowe to na pewno dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja najbardziej lubię wersję czosnkową, choć szpinakowa też bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe zawijańce!Zdaje się, że ich wykonanie to zadanie dla cierpliwych...ja jestem cierpliwa i mogę zawijać bez końca!

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś Ty, robi się je łatwo i szybko, wystarczy zwinąć roladę i nożem pociąć na równe kawałki i już praktycznie gotowe :) Najwięcej cierpliwości wymaga wyrastanie ciasta. Ja akurat do tych cierpliwych nie należę i lubię takie nieskomplikowane przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. genialna sprawa! masz piękną rybkę ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. A dziękuję, Flo ma super serie, szkoda tylko, że takie krótkie.

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam takie ślimaczki, bo nie dość że są urocze to jeszcze pyszne. Uwielbiam ślimaczki kruche, drożdżowe i z ciasta francuskiego. I z najprzeróżniejszymi nadzieniami. I słodkimi i wytrawnymi. Twoje bym pożarła w jednej chwili, nikt by się nawet nie zorientował. Uwielbiam takie zioła i przyprawy, wszelkie prowansalskie są dla mnie stworzone.
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają rewelacyjnie. Choć przyznam się, że na pierwszy rzut oka myślałam, że są to zapiekane jabłka :-) A tu taka miła niespodzianka. Genialne :-) pozdarwiamy

    OdpowiedzUsuń
  20. fajne one :) no i jak czosnkowe, to muszą pysznie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne ślimaczki, wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Genialny przepis - jutro sprawdzę! om nom nom :) i świetny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wypróbuj koniecznie Sophii, dziękuję bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. dodaję do listy- trzeba sprobować! świetny kuchenny pomocnik :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.