piątek, 24 sierpnia 2012

Tarta malinowo-jeżynowa

W tym roku rozsmakowałam się w tartach i jeżynach, wspaniałym dodatku do ciast. Nie mogłam się oprzeć i zrobiłam jeszcze jedno i pewnie już ostatnie w tym roku ciasto z tymi pysznymi owocami. Połączenie jeżyn z kruchym spodem, malinami i budyniowym kremem jest po prostu fantastyczne. Przepis pochodzi z bloga Słodkie inspiracje, nieznacznie go zmieniłam, dodałam maliny i zamiast olejku cytrynowego, użyłam esencji waniliowej.

Składniki
Ciasto
300g mąki (u mnie 150g pszennej i 150g krupczatki)
75g drobnego cukru
150g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki śmietany (dałam jogurt grecki)

Krem
125g jeżyn
125g malin
130 g cukru (moim zdaniem to za dużo, było trochę za słodkie, dałabym 110g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli olejku cytrynowego (u mnie esencja waniliowa)
3 żółtka
500 ml mleka


Najpierw przygotowujemy ciasto. Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy jogurt i na końcu mąkę. Ciasto powinno być miękkie i wilgotne. Wylepiamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Spód nakłuwamy widelcem, możemy także położyć papier do pieczenia i ceramiczne kulki, żeby nie wybrzuszyło się na środku. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Ucieramy żółtka z połową cukru i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z resztą cukru i przelewamy do niego masę jajeczną. Mieszamy, aż do powstania bąbelków, uważamy, żeby mleko się nie przypaliło i nie wykipiało. Na tym etapie zrobiły mi się spore grudki, ale bez problemu rozbiłam je trzepaczką do piany. Dodajemy esencję waniliową i odstawiamy do przestudzenia.

Na podpieczony i ostudzony spód przelewamy masę budyniową i wykładamy na nią owoce. Ciasto ponownie pieczemy ok. 20 minut w 200'C.
Smacznego!






12 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie :) chyba się jutro skusze na to budyniowe ciacho :) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elizo,

    Jak ja uwielbiam takie letnie tarty!
    Pyszna, musi być przepyszna!

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Panie Deserku, jest naprawdę pyszna, więc kusz się śmiało ;) i daj znać, jak smakowała :)

    Edith, letnie tarty to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku mam taką ochotę na tartę, podziel się kawałkiem...

    OdpowiedzUsuń
  5. Częstuj się i bierz ile chcesz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruchy spód, krem waniliowy i owoce...mmmm...pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite, bardzo lubię jeżyny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki puszysty jest ten spód! coś dla mojej rodzinki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. o mamo! co za kolory! obłed w ustach i dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też uwielbiam tarty, z owocami najlepiej się komponują i najlepiej smakują :) Twoja wygląda przepysznie z takim bukietem owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żałuję, że jeżyny nie są dostępne przez cały rok, bo to jedne z moich ulubionych owoców.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.