piątek, 10 sierpnia 2012

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Sezon na śliwki w pełni. Jako dziecko nie przepadałam za nimi i teraz kupiłam je z myślą o cieście, ale bez większego entuzjazmu, bo nigdy nie byłam wielbicielką ciasta ze śliwkami. Po raz kolejny przekonałam się, że smaki się zmieniają, a mój to już przeszedł totalną rewolucję w ostatnie półtora roku.
Śliwki po prostu pychota, podjadałam je podczas przygotowań do ciasta, a i samo kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką bardzo mi przypadło do gustu i zupełnie nie rozumiem, jak kiedyś mogłam go nie lubić.

Przepis, z którego korzystałam jest na placek i dość sporą blachę (27x37), ja takiej nie mam, więc zrobiłam tartę (28cm) a 1/3 ciasta zamroziłam, z pozostałej porcji można zrobić też tartinki albo po prostu wyższe ciasto.

Składniki
(Blacha 27x37)
Ciasto
500 g mąki
 (300 g krupczatki i 200 g pszennej)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru 
(najlepiej brązowego)
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%

Owoce
500-1000g śliwek, twardych i dojrzałych (dałam 800 g)
5 łyżek mielonych migdałów
5-6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo
cukier puder do posypania

Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki lub zamrażarki.

W międzyczasie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem śliwki. Kroimy je na połówki, pozbawiamy pestek i obtaczamy w mieszance zmielonych migdałów i cukru pudru. Tym, co nam zostanie posypiemy owoce ułożone na cieście. Piekarnik nagrzewamy do 150'C.

Ze schłodzonego ciasta odkładamy 1/3 i chowamy na chwilę do lodówki. (Jeżeli wybierzemy mniejszą formę niż blacha 27x37 to ciasta zostanie więcej. Możemy je zamrozić lub zrobić kilka małych tartaletek). Pozostałą część wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem formę. Jeżeli ciasto kruszy się, to możemy formę wylepić, odrywając porcje ciasta. Robimy nieco wyższe brzegi.

Następnie układamy na cieście śliwki, przecięciem do góry. Ja na tarcie układałam kręgi, od zewnątrz do środka. Ciasto, które odłożyliśmy do lodówki ścieramy na tarce na grubych oczkach i przysypujemy nim śliwki.

Pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C, zaraz po wstawieniu ciasta, zwiększamy temperaturę do 180'C. Ciasto jest gotowe, gdy będzie lekko rumiane. Gdy ostygnie za pomocą drobnego sitka posypujemy je cukrem pudrem.



Przepis na Thermomix 
Do naczynia miksującego przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy 2,5min/Interwał. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki lub zamrażarki.
W międzyczasie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem śliwki. Kroimy je na połówki, pozbawiamy pestek i obtaczamy w mieszance zmielonych migdałów i cukru pudru. Tym, co nam zostanie posypiemy owoce ułożone na cieście. Piekarnik nagrzewamy do 150'C.
Ze schłodzonego ciasta odkładamy 1/3 i chowamy na chwilę do lodówki. (Jeżeli wybierzemy mniejszą formę niż blacha 27x37 to ciasta zostanie więcej. Możemy je zamrozić lub zrobić kilka małych tartaletek). Pozostałą część wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem formę. Jeżeli ciasto kruszy się, to możemy formę wylepić, odrywając porcje ciasta. Robimy nieco wyższe brzegi.
Następnie układamy na cieście śliwki, przecięciem do góry. Ja na tarcie układałam kręgi, od zewnątrz do środka. Ciasto, które odłożyliśmy do lodówki ścieramy na tarce na grubych oczkach i przysypujemy nim śliwki.
Pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C, zaraz po wstawieniu ciasta, zwiększamy temperaturę do 180'C. Ciasto jest gotowe, gdy będzie lekko rumiane. Gdy ostygnie za pomocą drobnego sitka posypujemy je cukrem pudrem.


Smacznego!





Tarty wytrawne i na słodko

24 komentarze:

  1. ale apetycznie wygląda ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasto i sliwki to doskonala para!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie się z Tobą zgadzam Maggie, to połączenie pasuje mi o wiele bardziej niż śliwki w cieście drożdżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciasta mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta ze śliwkami zawsze się sprawdza :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzy mi się jeszcze tarta z mirabelkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczne zdjęcia i ciasto oczywiście też :) dobrze, że sezon śliwkowy już trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej cudowne..Marzę o takim cieście od dawna..śliwki kruszonka sierpień... Dzieki za odwiedziny na naszym blogu , pozdrawiamy serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie:) czas się brać za śliwki:) uwielbiam ciasta ze śliwkami:D twoje wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna!
    Jutro też zrobię podobną, choć zaledwie przedwczoraj robiłam ciasto ze śliwkami, to już go nie ma. Śliwki mają moc!

    Pozdrawiam weekendowo,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też już myślę o powtórce Edith, także po niedzieli pewnie kolejne śliwkowe ciasto się pojawi :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciasto :)
    Smacznego!
    ZApraszam do mnie http://kdsvnlfdvj.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda obłędnie! jako śliwkowy maniak chętnie bym zjadła :)
    ps cudny talerzyk

    OdpowiedzUsuń
  15. Kaś, zapraszam na kawałek :) A talerzyk jest moim ulubionym :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow! Wygląda po prostu OBŁĘDNIE!!!!
    Kupuję ten przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. tarta wygląda zachęcająco:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Dobra tarta nie jest zła! Niech żyją śliwki!
    Zapraszam do wypróbowania mojej wersji :)
    http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/08/z-cyklu-weekendowe-kucharzenie-sliwkowe.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Co za pyszna tarta :) zapraszam do siebie na deser śliwkowy :)
    http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/deser-sliwkowo-czekoladowy.html

    OdpowiedzUsuń
  20. siedzi w piecu, trzymajcie za mnie kciuki, pierwsza tarta w życiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tarta rewelacyjna! Kruchutka pycha:)Polecam i bardzo prosto się robi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.