Majonezu nie trzeba nikomu zachwalać, wiele osób go lubi, wiele uważa, że jest zbyt ciężki. Dla mnie to nieodłączny dodatek do jajek ugotowanych na twardo. Uwielbiam proste kanapki z ciemnego chleba z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, szczypta soli i taką kanapkę z przyjemnością pałaszuję nawet w Wigilię.
Ostatnio majonez zrobiłam sama, smakuje bardzo dobrze, jest gęsty i kremowy. Przepis na niego pochodzi z książki "Dobre gotowanie. Thermomix na każdy dzień".
Składniki
1 jajko
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki białego pieprzu (następnym razem dam mniej)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli (trochę za dużo jak dla mnie)
sok z 1/2 cytryny
300 ml oleju (3 MT)
Do miski wkładamy wszystkie składniki poza olejem i miksujemy je (można użyć trzepaczki), następnie bardzo, ale to bardzo powoli dodajemy olej, niemalże kropla po kropli. Jeżeli zrobimy to za szybko, majonez nam się zważy. Gdy masa zgęstnieje olej możemy dodawać szybciej, gdy wlejemy już cały to mieszamy/miksujemy majonez do uzyskania przez nas gęstej konsystencji.
* Przepis na Thermomix
Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz oleju i ucieramy 1min/obr.4. W trakcie ucierania na pokrywkę bardzo powoli wlewamy olej.
Smacznego!
* Przepis na Thermomix
Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz oleju i ucieramy 1min/obr.4. W trakcie ucierania na pokrywkę bardzo powoli wlewamy olej.
Smacznego!
Też bardzo lubię jajka z majonezem :) Sama jeszcze nie robiłam, ale może kiedyś :)
OdpowiedzUsuńdomowego nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńnigdy takiego nie jadłam ale musze się w końcu zmusić i zrobić :-)
OdpowiedzUsuńsmakuje jak ten sklepowy?
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłem domowego majonezu :) Też bardzo lubię jajka z majonezem i często zastępuję nim masło do kanapek :)
OdpowiedzUsuńPasjonatko, smakuje nieco inaczej, jest ostrzejszy i nieco bardziej gęsty, ale to już jest kwestia doprawienia i długości ucierania.
OdpowiedzUsuńKiedyś robiliśmy w domu ale od czasu kiedy zaatakowała samonella w mojej rodzinie unikamy surowych jajek jak ognia.Ale pojadłby znowu takiego domowego - jeszcze pamiętam jego smak :)
OdpowiedzUsuńWitam, ile taki majonez może stać w lodówce ?
OdpowiedzUsuń