niedziela, 9 września 2012

Falafele

Falafel jest tradycyjnym daniem kuchni arabskiej, jego receptura narodziła się w Egipcie. To smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy, wspaniała alternatywa dla mięsa. Falafele często podawane są w picie wraz ze świeżymi warzywami. Przepis podaję za Around the kitchen table.


Składniki
250g suchej ciecierzycy (może być też z puszki)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
3-4 ziarna pieprzu
2 łyżki sezamu
1 cebula
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (pominęłam)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (pominęłam)
oliwa do smażenia

Ciecierzycę przez całą noc moczymy w misce z wodą. Trzeba wlać więcej wody, bo ciecierzyca podwoi swoją objętość. Jeżeli korzystamy z ciecierzycy w puszce to nie namaczamy jej.
Następnego dnia odsączamy ciecierzycę, zachowując wodę, w której się namaczała. 

Na suchej patelni prażymy kumin, ziarna kolendry, pieprzu i sezamu. Gdy ostygną, przekładamy je do moździerza i ucieramy. 
Namoczoną ciecierzycę, natkę pietruszki, czosnek i cebulę mielimy za pomocą blendera. Dodajemy przyprawy z moździerza, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową i odrobinę wody z ciecierzycy, wszystko dokładnie mieszamy.

Za pomocą dłoni formujemy niewielkie kulki z masy i lekko je spłaszczamy. Smażymy je w rondelku wypełnionym mocno rozgrzanym olejem. Powinny być mocno rumiane. Wyławiamy je łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy mocno ciepłe.
Smacznego!

    14 komentarzy:

    1. pysznie sie prezentuja! kocham ciecierzycę i musze je zrobić :D

      OdpowiedzUsuń
    2. Smakowite :) Falafel kojarzy mi się z daniem sprzedawanym w budce z kebabem, ale na pewno nie są to kotleciki z ciecierzycy ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam falafele ale mi nie wychodzą takie ładne:(! Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    4. Ładniutko wyglądą ;) ja mam podobne skojarzenie do Tomka. Budki z kebabem, a tu ciecierzyca;)

      OdpowiedzUsuń
    5. Jeszcze nie robiłam dania z ciecierzycą, ciekawe jak smakuje? :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Pyszności :). Ale bym zjadła coś takiego mniam!

      OdpowiedzUsuń
    7. Pięknie ci wyszły, ale smakowite!

      OdpowiedzUsuń
    8. Na pewno były pycha!

      OdpowiedzUsuń
    9. ja robiłam kiedyś, tylko nie chciałam wrzucać do oleju, a jedynie obsmażyć i nie było to takie dobre. Niestety niektóre potrawy potrzebują oleju i nie ma dyskusji ;)

      OdpowiedzUsuń
    10. Czyli blendujemy ciecierzycę bez gotowania (twardą) nie rozwali mi blendera ?

      OdpowiedzUsuń
    11. Tak, nie ma obaw o blender, taka namoczona przez noc ciecierzyca jest dość miękka.

      OdpowiedzUsuń
    12. kiedyś próbowałam, ale nie chciałam robić w dużej ilości tłuszczu, więc tylko obsmażyłam i nie były dobre. Niestety niektóre rzeczy wymagają zamoczenia w oleju :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Niestety, tak jak pączki trzeba smażyć w głębokim tłuszczu, tak i falafele muszą pływać. Ale w końcu nie jemy ich na co dzień i czasem można zaszaleć ;)

        Usuń

    Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.