czwartek, 18 października 2012

Ciasto dyniowo-jabłkowe z płatkami owsianymi

Jakiś czas temu kupiłam niewielką dynię Hokkaido i długo się zastanawiałam co z niej zrobić. Myślałam o zupie, takiej mlecznej, jaką kiedyś robiła moja babcia, później o ciasteczkach, muffinkach itd. Stanęło na cieście dyniowo-jabłkowym z płatkami owsianymi z kuchni angielskiej. Na przepis ten natrafiłam w książce "Podróże z Thermomixem". Ciasto ma ciekawy korzenny smak, przypomina mi trochę marchwiaka a trochę piernik. Trzeba uważać, żeby piekarnik był dobrze nagrzany i nie zaglądać do ciasta w trakcie pieczenia. Ja byłam niecierpliwa i ciasto nieco mi opadło i w kilka miejsc wkradł się zakalec. W przepisie był jeszcze krem z serka śmietankowego, ja w ramach oszczędności kalorii pominęłam ten element, ale przepis na niego umieszczam, jeżeli ktoś miałby ochotę zrobić.


Składniki
Ciasto (forma 28cm)
300g miąższu z dyni (obranej ze skórki)
200g jabłek
150g płatków owsianych
100g rodzynek (dałam orzechy włoskie)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta mielonych goździków (rozbiłam w moździerzu)
380g brązowego cukru
5 jajek
150g oleju
200g mąki
1 łyżeczka sody

Krem
240g cukru (bez Thermomixa cukru pudru)
50g margaryny
60g serka śmietankowego
10g soku z cytryny
50g prażonych, siekanych orzechów pekan

Przygotowanie ciasta:
Najpierw blendujemy dynię i jabłka na puree. Dodajemy do nich płatki owsiane, rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier, jajka i olej i dokładnie miksujemy. Dokładamy mąkę, sodę i dalej miksujemy.
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez ok. 50-55 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zostawiamy je w formie do ostygnięcia na 15 minut, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy.

Przygotowanie kremu:
Do cukru pudru dodajemy margarynę, serek i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Tak przygotowany krem rozprowadzamy na schłodzonym cieście, posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki, żeby ciasto się schłodziło. 


Przepis na Thermomix:
Ciasto: do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na kawałki dynię i jabłka i rozdrabniamy 10s/obr.5.
Dodajemy do nich płatki owsiane, rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier, jajka i olej i mieszamy 10s/obr.wsteczne/4. Dokładamy mąkę, sodę i mieszamy 10s/obr.wsteczne/4.
Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Krem: Do czystego i suchego naczynia wsypujemy cukier i mielimy 20s/obr.10. Dodajemy margarynę, serek i sok z cytryny i mieszamy 30s/obr.4.
Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.
Smacznego! 





Dyniowe przysmaki

19 komentarzy:

  1. Musi smakować wspaniale. Lubię korzenno-piernikowe nuty...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasto dyniowe z dużą ilością korzennych przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne. Lubię takie jesienne ciasta;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. po pierwszym spojrzeniu na ciasto widze, ze bardzo byśmy sie z nim polubili ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie jesienne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasta dyniowe. w sezonie robię niemal co tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudownie jesienne smaki i aromaty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z dynią w kuchni jestem nadal ostrożna.. nasze pierwsze spotkanie nie było zbyt udane.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nianiu, daj znać jak smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciacho :)
    U mnie jeszcze w tym roku dyni nie było - zgroza...

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda, zapewne rozpływa się w ustach. Aż się skuszę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze nigdy nie piekłam dyniowego ciasta, ale przepis zapisuję i może się w końcu zmobilizuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Kilka pytań:
    - dynia ma być surowa, czy pieczona?
    - jeśli to Hokkaido, to po co ją obierać?
    - czy cukier ma być brązowy czy trzcinowy, bo to spora różnica. Brązowy to rafinowany biały tylko zabarwiony karmelem, wolałabym użyć trzcinowego.

    Jeszcze jedno, czy to nie za dużo cukru? Dynia sama z siebie jest dość słodka... Ostatnio w pieczonym cieście użyłam pół szklanki cukru trzcinowego przy podobnych proporcjach składników (jabłka były krojone w kostkę i wsypane do ciasta). Tu jest 40 dkg cukru, czyli o wiele więcej...

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda super! Zapisuję przepis i czekam na powrót sezonu dyniowego! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.