poniedziałek, 15 października 2012

Jesienne ciasto z jabłkami

Jesień na dobre już się u nas zadomowiła, na ciepłe dni niestety przyjdzie nam jeszcze poczekać kilka ładnych miesięcy. Uwielbiam lato i już za nim tęsknię, zima mogłaby dla mnie nie istnieć. Na małe pocieszeniem upiekłam pyszne ciasto z jabłkami. Szkoda nie skorzystać z ich dużego wyboru i przystępnej ceny.  Polecam Antonówkę lub inne kwaśne odmiany. Przepis na spód zaczerpnęłam z bloga kulinarne spotkania. Zamiast gotowego musu proponuję nadzienie ze świeżych jabłek.

Składniki
Ciasto (blacha 20x35)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
150 g masła
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie
800g-900g jabłek
1 łyżka brązowego cukru (wg preferencji)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny


Najpierw przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Możemy zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami lub pokroić w niewielką kostkę. Doprawiamy je cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.

Jajka ucieramy z cukrem, masłem i śmietaną na gładką masę, dodajemy mąki, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół i jedną częścią wykładamy wysmarowaną masą blachę i wykładamy na jabłka. Drugą część rozwałkowujemy i przykrywamy nią nadzienie. 
Piec ok. 30-40 minut  piekarniku nagrzanym do 180'C. 

Można podawać je na ciepło z kulką lodów waniliowych. Ciasto ładnie prezentuje się posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.
Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Ciacha z jabłkami są pycha. Chętnie zjadłabym kawałeczek do porannej kawy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja obskubałaym bym tą kruszonkę,uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruszonkę i ja zawsze obskubuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Uwielbiam jabłkowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. coś pysznego! najwspanialsze jesienne ciasto pod słońcem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale tu ślicznie u Ciebie! Elegancko i kobieco :) będę zaglądać i się inspirowac :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam serdecznie, jest mi szalenie miło, że podoba Ci się u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miło osłodzić sobie dzień takim pysznym wypiekiem;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszelkim szarlotkom mówię zdecydowane tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świeże jabłka o tej porze roku to zdecydowanie strzał w 10 :) Dlatego tak bardzo lubię jabłeczniki czy szarlotki (jak kto woli :)
    I kruszonkę. choć staram się nad tym panować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne zdjęcia, a i ciacho wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zjawiskowe ciasto ja bym dodała jeszcze gałkę lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Elizo,

    piękna, tradycyjna szarlotka. Dawno takiej nie jadłam i już zaczynam tego żałować.
    Zrobię lada dzień póki sezon na jabłka w pełni!

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wpraszam się na kawałeczek takiego ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z chęcią zjadłbym kawałek, bo za oknem deszcz i szaruga ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. I love the combination of flavors

    OdpowiedzUsuń
  17. Własne jabłka to jest to! Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  18. Poproszę chociaż mały kawałeczek..

    OdpowiedzUsuń
  19. Od kilku dni chodzi za mną jabłecznik, chyba pora zaspokoić głód :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.