piątek, 12 października 2012

Pieczone pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Takie pieczone pierogi chodziły za mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać. Szkoda, że nie zrobiłam ich wcześniej, bo są naprawdę pyszne. Złociste, chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Przypominają w smaku kruche ciasteczka w wersji wytrawnej. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. To świetna przekąska na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Nie kruszą się, łatwo je zapakować i schrupać. Same w sobie są nieco suche, dlatego proponuję podawać je z miętowym-cytrynowym sosem lub tzatzikami.


Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory
 
Składniki (około 30 niewielkich pierogów)
Ciasto (przepis Liski)
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
dodatkowo 1 jako i 2 łyżki śmietany do posmarowania pierogów

 Farsz
 1,5 opakowania rozdrobnionego szpinaku mrożonego
1 opakowanie fety (najlepiej miękkiej konsystencji)
ok. 3/4 słoika suszonych pomidorów
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
pieprz mielony
Najpierw przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i odparowujemy szpinak. Następnie dodajmy sprasowany czosnek i pokrojone w paski suszone pomidory. Patelnię zdejmujemy z ognia i do szpinaku dokładamy pokrojoną na kawałki fetę. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i zostawiamy do przestudzenia. Ponieważ dodajemy fetę, nie ma już potrzeby solenia szpinaku.

Mąkę siekamy wraz z masłem i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wałkujmy ciasto na grubość ok. 3mm i wykrawamy kółka, u mnie 9cm. Wypełniamy je farszem (około 1 łyżki), zalepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy także zrobić większe pierogi z większą ilością farszu.

Tak przygotowane pierogi smarujemy mieszanką jajka i śmietany. Dzięki temu pięknie się zezłocą. Pierogi pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 30-40 minut.
Pierogi możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno z jogurtowym sosem miętowo-cytrynowym. Przepis na sos tu.
Smacznego!




Sprawdzone menu na imprezy!

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi a z takim farszem jeszcze nie próbowałam -najwyższy czas to zmienić;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinak lubię choć nie uwielbiam ALE pierogi z feta i szpinakiem KOCHAM!!! twoje mnie powalają i jak tylko będzie mi dane zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione pierogi! :) pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. I suszone pomidory również do szpinaku? Wszystkie dodatki mi pasują, bardzo ciekawy farsz:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak szpinak plus suszony pomidor, to zapisuję w ciemno ;) mimo, że wolę tradycyjne, gotowane ciasto na pierogi. pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglądają! jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie trzeba mnie namawiać do twoich pierożków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzena, połączenie szpinaku i suszonych pomidorów jest naprawdę pyszne, spróbuj koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, to jedne z moich ulubionych pierogów ;)) Dostanę kilka?:D

    OdpowiedzUsuń
  10. pierogi zapiekane są fajną alternatywą dla tych tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to jest to, co bym chetnie teraz zjadla!

    OdpowiedzUsuń
  12. Helka, częstuj się :)

    Ola, czasami fajnie zjeść takie inne pierogi, choć tradycyjne z kapustą też mi się marzą.

    OdpowiedzUsuń
  13. Masz ode mnie nominacje Liebster Blog:) Szczegóły za pewne już znasz;) Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  14. wow. Nie dość, że pierogi to jeszcze z takim obłędnym farszem.

    OdpowiedzUsuń
  15. pamiętam jak peirwszy raz jadłam coś takiego... wiedziałam że będę wracać do tego smaku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.