Ciasta z jabłkami najlepiej smakują jesienią. O te porze roku jest już niewiele innych owoców, a jabłka są teraz wyjątkowo pyszne. Warto zadbać o to, żeby jabłka, których używamy do ciasta były naprawdę kwaśne, w przeciwnym razie nie rozpadną się podczas pieczenia i nadzienie będzie twarde i mało soczyste.
Składniki
(forma 28 cm)
(forma 28 cm)
Ciasto
250g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
250g zimnego masła
niecałe 1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki jogurtu greckiego
Nadzienie
500-700g kwaśnych jabłek np. Antonówki
2 łyżki cukru waniliowego
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem, później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.
Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.
Przepis na Thermomix
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem 20s/obr.5. Później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto 2min/Interwał. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.
Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.
Ciasto pieczemy ok. 45-55 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180'C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.
Ciasto pieczemy ok. 45-55 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180'C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
Jak szarlotka :D Na pewno smaczne :D
OdpowiedzUsuńrozkoszna
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) Zjadłbym z chęcią kawałek na deser po obiedzie :)
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest taka jabłkowa tarta:)!
OdpowiedzUsuńsmakowite,jesienne ciasto!bomba
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast! pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo ładna. Dawno nie piekłam, ani nie jadłam nic z jabłkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, muszę zrobić i zjeść :-P
OdpowiedzUsuńzeżarłabym w dużych ilościach :)
OdpowiedzUsuńMniam... Uwielbiam ciasta z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńkapitalny przepis. Wszyscy byli zachwyceni smakiem!
OdpowiedzUsuńTo wspaniale, bardzo mi miło i polecam się na przyszłość :)
OdpowiedzUsuń