poniedziałek, 22 października 2012

Tarta z jabłkami i kruszonką

Ciasta z jabłkami najlepiej smakują jesienią. O te porze roku jest już niewiele innych owoców, a jabłka są teraz wyjątkowo pyszne. Warto zadbać o to, żeby jabłka, których używamy do ciasta były naprawdę kwaśne, w przeciwnym razie nie rozpadną się podczas pieczenia i nadzienie będzie twarde i mało soczyste.


Składnik
(forma 28 cm)
Ciasto
250g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
250g zimnego masła 
niecałe 1/2 szklanki cukru 
2 żółtka 
2 łyżki jogurtu greckiego

Nadzienie
500-700g kwaśnych jabłek np. Antonówki
2 łyżki cukru waniliowego

Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem, później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.

W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.

Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.



Przepis na Thermomix 
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem 20s/obr.5. Później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto 2min/Interwał. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.
Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.
Ciasto pieczemy ok. 45-55 minut na opcji góra-dół w piekarniku nagrzanym do 180'C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Jak szarlotka :D Na pewno smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :) Zjadłbym z chęcią kawałek na deser po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych ciast! pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładna. Dawno nie piekłam, ani nie jadłam nic z jabłkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, muszę zrobić i zjeść :-P

    OdpowiedzUsuń
  6. zeżarłabym w dużych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam... Uwielbiam ciasta z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kapitalny przepis. Wszyscy byli zachwyceni smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  9. To wspaniale, bardzo mi miło i polecam się na przyszłość :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.