niedziela, 20 stycznia 2013

Francuskie rogaliki z czekoladą

Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego, które kryją w sobie pyszną czekoladę, w sam raz na jeden kęs. Ich przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie nam najwyżej pół godziny. Są idealne, jako poczęstunek dla niespodziewanych gości a ich zrobienie jest banalnie proste i możemy przygotować je wraz z dziećmi. 

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady deserowej (polecam Wedel)
 1-2 łyżki śmietany do posmarowania rogalików

Czekoladę dzielimy na kostki i każdą z nich kroimy na 4 części. Schłodzone w lodówce ciasto rozwijamy na blacie i kroimy w niewielkie trójkąty. Na każdy nakładamy po 2-3 kawałki czekolady i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.

Uformowane rogaliki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy śmietaną. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok 15-20 minut, do momentu kiedy staną się rumiane. Najpyszniejsze są jedzone kilka minut po upieczeniu.

Smacznego!








Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

13 komentarzy:

  1. Właśnie za tę ekspresowość uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Stwarza tyle różnych mozliwości.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądaja świetnie. A tacę masz cudowną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję, tym bardziej mi miło, że takie tace robię sama :)

      Usuń
  3. mniam :) porywam na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają rewelacyjnie :) i tak pięknie podane ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto francuskie + czekolada, jedno z moich ulubionych połączeń, mmm. Super rogaliki.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam ciasto francuskie w lodówce i się właśnie zastanawiałam, co z nim zrobić?
    To już wiem:)))
    Dziękuję bardzo:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super, właśnie zastanawiałam się co zrobić z ciastem francuskim, a tu takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.