Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego, które kryją w sobie pyszną czekoladę, w sam raz na jeden kęs. Ich przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie nam najwyżej pół godziny. Są idealne, jako poczęstunek dla niespodziewanych gości a ich zrobienie jest banalnie proste i możemy przygotować je wraz z dziećmi.
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady deserowej (polecam Wedel)
1-2 łyżki śmietany do posmarowania rogalików
Czekoladę dzielimy na kostki i każdą z nich kroimy na 4 części. Schłodzone w lodówce ciasto rozwijamy na blacie i kroimy w niewielkie trójkąty. Na każdy nakładamy po 2-3 kawałki czekolady i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej.
Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.
Uformowane rogaliki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy śmietaną. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok 15-20 minut, do momentu kiedy staną się rumiane. Najpyszniejsze są jedzone kilka minut po upieczeniu.
Smacznego!
Właśnie za tę ekspresowość uwielbiam gotowe ciasto francuskie. Stwarza tyle różnych mozliwości.....
OdpowiedzUsuńTule możliwości w jedyne 20 minut :)
UsuńRewelacja! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądaja świetnie. A tacę masz cudowną!
OdpowiedzUsuńA dziękuję, tym bardziej mi miło, że takie tace robię sama :)
Usuńmniam :) porywam na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie :) i tak pięknie podane ;)
OdpowiedzUsuńajaja ale pyszności!
OdpowiedzUsuńProste i smaczne:)
OdpowiedzUsuńW prostocie siła :)
UsuńCiasto francuskie + czekolada, jedno z moich ulubionych połączeń, mmm. Super rogaliki.
OdpowiedzUsuńA ja mam ciasto francuskie w lodówce i się właśnie zastanawiałam, co z nim zrobić?
OdpowiedzUsuńTo już wiem:)))
Dziękuję bardzo:)))
ale super, właśnie zastanawiałam się co zrobić z ciastem francuskim, a tu takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuń