wtorek, 22 stycznia 2013

Cukier cynamonowy

Cukier cynamonowy w mojej kuchni gości od bardzo dawna. Uwielbiam jego aromat i często posypuję nim słodkie wypieki, jabłka, pierogi z owocami czy dodaję go do kawy. Jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę.Z domowych cukrów przydatnych w kuchni polecam także cukier waniliowy.

Składniki
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki startej kory cynamonu
1 laska cynamonu

Docukru dodajemy startą korę cynamonu i dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie cukier przekładamy do szczelnego pojemnika/słoika, zatapiamy w nim laskę cynamonu i zakręcamy. Aby w pełni cieszyć się jego aromatem, odstawiamy go na przynajmniej tydzień.
Smacznego!






Domowy Wyrób

10 komentarzy:

  1. Też robię sobie sama taki cukier:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajny pomysł :) ja jakoś nigdy na to nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie wczoraj dostałam zamówiony cukier cynamonowy :) Fajnie, że można zrobić go samemu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja najchętniej wszystko co się da robiłabym sama :)

      Usuń
  4. najlepszy taki domowy cukier! wyglada super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapach ten sam, a chemii brak:)

    OdpowiedzUsuń
  6. hmmm, chyba też taki cukier sobie zrobię ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. I ja zrobię, do cynamonowej kawki idealny,ze już nie wspomne o wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.