Cukier cynamonowy w mojej kuchni gości od bardzo dawna. Uwielbiam jego aromat i często posypuję nim słodkie wypieki, jabłka, pierogi z owocami czy dodaję go do kawy. Jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę.Z domowych cukrów przydatnych w kuchni polecam także cukier waniliowy.
Składniki
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki startej kory cynamonu
1 laska cynamonu
Docukru dodajemy startą korę cynamonu i dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie cukier przekładamy do szczelnego pojemnika/słoika, zatapiamy w nim laskę cynamonu i zakręcamy. Aby w pełni cieszyć się jego aromatem, odstawiamy go na przynajmniej tydzień.
Smacznego!
Bardzo aromatyczny!
OdpowiedzUsuńTeż robię sobie sama taki cukier:-).
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :)
Usuńale fajny pomysł :) ja jakoś nigdy na to nie wpadłam :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie wczoraj dostałam zamówiony cukier cynamonowy :) Fajnie, że można zrobić go samemu ;)
OdpowiedzUsuńja najchętniej wszystko co się da robiłabym sama :)
Usuńnajlepszy taki domowy cukier! wyglada super :)
OdpowiedzUsuńZapach ten sam, a chemii brak:)
OdpowiedzUsuńhmmm, chyba też taki cukier sobie zrobię ;))
OdpowiedzUsuńI ja zrobię, do cynamonowej kawki idealny,ze już nie wspomne o wypiekach :)
OdpowiedzUsuń