Od jakiegoś czasu moim ulubionym sposobem na mięso są różnego rodzaju roladki. Przyrządzam je z polędwiczek wieprzowych, ze schabu, czy właśnie z kurczaka. To proste a jednocześnie smaczne i efektowne danie, które za każdym razem można zrobić inaczej.
Tym razem zrobiłam roladki z piersi kurczaka owinięte boczkiem z nadzieniem z fety i suszonych pomidorów.
suszone pomidory
Składniki
1 podwójny filet z kurczaka
ok.10 suszonych pomidorów
3 plasterki fety
1 paczka boczku wędzonego
pieprz ziołowy
sól
czosnek granulowany (opcjonalnie)
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy wszelkie tłuszczyki i żyłki. Oba filety rozcinamy na pół (w przekroju), tak aby powstały cztery cienkie kotlety.
Każdy z nich dość mocno rozbijamy na desce. Żeby w mięsie nie robiły się dziury, na czas rozbijania wkładamy je między warstwy folii spożywczej.
Kotlety z obu stron lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na brzegu każdego fileta układamy pokrojone na niewielkie kawałki suszone pomidory i paski fety. Ścisło je rolujemy i każdy z nich owijamy 3-4 plasterkami boczku wędzonego.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 20-25 minut. Podajemy pokrojone na kawałki na liściach sałaty/szpinaku/bazylii z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Smakowitości:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie połączenie smaków :) pycha!
OdpowiedzUsuńpycha!:) uwielbiam mięsko nadziewane:)
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie! Ja czasami zamiast fety daję mozarellę :)
OdpowiedzUsuńZ mozzarellą też bardzo lubię, pycha :)
Usuńkocham te roladki, głównie na weekendowy obiad ;)
OdpowiedzUsuńmy właśnie w weekend jedliśmy, proste i smaczne :)
Usuńuwielbiam takie zawijasy:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie można cuda zrobić z drobiowych piersi
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że roladki były pyszne. Nie mogło być inaczej, skoro zawierają suszone pomidory, które uwielbiam :) Ja w weekend również przygotowała pierś z kurczaka w boczku, ale na słodko- z ananasem. Pyszne były, a następne na pewno zrobię z pomidoramia :)
OdpowiedzUsuńU mnie w tym tygodniu zawitają takie, ale z mozzarellą ;) Pysznie wyglądają Twoje roladki i piękny masz talerz:))
OdpowiedzUsuńDziękuję, to mój ulubiony talerz i cieszę się, że kupiłam aż 6 :)
UsuńU mnie też ostatnio gościły roladki z suszonymi pomidorami - świetne! :)
OdpowiedzUsuńsuszone pomidory są świetnym dodatkiem do mięsa, uwielbiam to połączenie :)
Usuńwyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć :)
UsuńLubię takie, są przepyszne.
OdpowiedzUsuńz fetą jeszcze u mnie nie było... :)
OdpowiedzUsuń----
kuchniasentymentalna.wordpress.com
Mniam... akurat mam w lodówce suszone pomidorki i fetę, więc już wiem, co zrobię dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :-) Mam jeszcze pytanie - dla ilu osób są proporcje z Twojego przepisu? Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć :) Z tej porcji powstaną 4 roladki, są dość sycące. Jak dla mnie to porcja dla 2, maksymalnie 3 osób. Ja byłam wstanie zjeść na raz jedną roladkę, mój chłopak dwie, więc jedna została nam na później :)
Usuń