poniedziałek, 11 marca 2013

Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami

Od jakiegoś czasu moim ulubionym sposobem na mięso są różnego rodzaju roladki. Przyrządzam je z polędwiczek wieprzowych, ze schabu, czy właśnie z kurczaka. To proste a jednocześnie smaczne i efektowne danie, które za każdym razem można zrobić inaczej.

Tym razem zrobiłam roladki z piersi kurczaka owinięte boczkiem z nadzieniem z fety i suszonych pomidorów.  

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory


Składniki
1 podwójny filet z kurczaka
ok.10 suszonych pomidorów
3 plasterki fety
1 paczka boczku wędzonego
pieprz ziołowy
sól
czosnek granulowany (opcjonalnie)

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy wszelkie tłuszczyki i żyłki. Oba filety rozcinamy na pół (w przekroju), tak aby powstały cztery cienkie kotlety.
Każdy z nich dość mocno rozbijamy na desce. Żeby w mięsie nie robiły się dziury, na czas rozbijania wkładamy je między warstwy folii spożywczej.

Kotlety z obu stron lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na brzegu każdego fileta układamy pokrojone na niewielkie kawałki suszone pomidory i paski fety. Ścisło je rolujemy i każdy z nich owijamy 3-4 plasterkami boczku wędzonego.

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 20-25 minut. Podajemy pokrojone na kawałki na liściach sałaty/szpinaku/bazylii z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.
Smacznego!

21 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie połączenie smaków :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!:) uwielbiam mięsko nadziewane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i pysznie! Ja czasami zamiast fety daję mozarellę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham te roladki, głównie na weekendowy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my właśnie w weekend jedliśmy, proste i smaczne :)

      Usuń
  5. Wyglądają smacznie można cuda zrobić z drobiowych piersi

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pewna, że roladki były pyszne. Nie mogło być inaczej, skoro zawierają suszone pomidory, które uwielbiam :) Ja w weekend również przygotowała pierś z kurczaka w boczku, ale na słodko- z ananasem. Pyszne były, a następne na pewno zrobię z pomidoramia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w tym tygodniu zawitają takie, ale z mozzarellą ;) Pysznie wyglądają Twoje roladki i piękny masz talerz:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to mój ulubiony talerz i cieszę się, że kupiłam aż 6 :)

      Usuń
  8. U mnie też ostatnio gościły roladki z suszonymi pomidorami - świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suszone pomidory są świetnym dodatkiem do mięsa, uwielbiam to połączenie :)

      Usuń
  9. Lubię takie, są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. z fetą jeszcze u mnie nie było... :)
    ----
    kuchniasentymentalna.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam... akurat mam w lodówce suszone pomidorki i fetę, więc już wiem, co zrobię dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie :-) Mam jeszcze pytanie - dla ilu osób są proporcje z Twojego przepisu? Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć :) Z tej porcji powstaną 4 roladki, są dość sycące. Jak dla mnie to porcja dla 2, maksymalnie 3 osób. Ja byłam wstanie zjeść na raz jedną roladkę, mój chłopak dwie, więc jedna została nam na później :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.