sobota, 2 marca 2013

Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym

Bardzo lubię jajka z majonezem, to połączenie zawsze się sprawdza i nigdy się nie nudzi. Ale ja lubię kombinować. Dzisiaj zrobiłam nieco ostrzejszą wersję klasyki, połączyłam dwa typowe wielkanocne składniki, majonez i chrzan. Wyszedł z tego bardzo dobry sos, który świetnie komponuje się z jajkami.

Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu typu greckiego
1,5 łyżeczki chrzanu
1,5 ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku 

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i delikatnie obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki i odkładamy.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem do uzyskania gładkiej masy, dodajemy chrzan i starty ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku i już sos jest gotowy. W wersji light można pominąć majonez i zrobić sos jedynie na bazie jogurtu. 
Następnie przekładamy sos do rękawa cukierniczego i dekorujemy niem jajka. 
Smacznego!



Dania Postne

11 komentarzy:

  1. Zjadłabym takie jajko!
    Smakowite zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczułam klimat wiosenno-wielkanocny.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strasznie mi się tęskni już do wiosny, kwiatów, ciepełka i stąd chyba takie wielkanocne danie :)

      Usuń
  3. czuć już jak zbliża się wielkanoc, smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm uwielbiam takie jajeczka :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ładnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak wsunąć sobie dobrze podane jajeczko:D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja jajek nie znoszę, nie jem od kilku lat ale dojrzewa we mnie powoli myśl spróbowania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja osobiście zjadam tylko żółtko ;) no chyba, że robię jajka faszerowane i to białko się gdzieś "gubi" pośród innych rzeczy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.