Bardzo lubię jajka z majonezem, to połączenie zawsze się sprawdza i nigdy się nie nudzi. Ale ja lubię kombinować. Dzisiaj zrobiłam nieco ostrzejszą wersję klasyki, połączyłam dwa typowe wielkanocne składniki, majonez i chrzan. Wyszedł z tego bardzo dobry sos, który świetnie komponuje się z jajkami.
Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu typu greckiego
1,5 łyżeczki chrzanu
1,5 ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i delikatnie obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki i odkładamy.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem do uzyskania
gładkiej masy, dodajemy chrzan i starty ząbek czosnku. Solimy i
pieprzymy do smaku i już sos jest gotowy. W wersji light można pominąć
majonez i zrobić sos jedynie na bazie jogurtu.
Następnie przekładamy sos do rękawa cukierniczego i dekorujemy niem jajka.
Smacznego!
Zjadłabym takie jajko!
OdpowiedzUsuńSmakowite zdjęcia.
Poczułam klimat wiosenno-wielkanocny.....
OdpowiedzUsuńStrasznie mi się tęskni już do wiosny, kwiatów, ciepełka i stąd chyba takie wielkanocne danie :)
Usuńczuć już jak zbliża się wielkanoc, smacznie :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam takie jajeczka :) pycha :)
OdpowiedzUsuńjak ładnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńnie ma to jak wsunąć sobie dobrze podane jajeczko:D
OdpowiedzUsuńWierze, że są pyszne:)
OdpowiedzUsuńja jajek nie znoszę, nie jem od kilku lat ale dojrzewa we mnie powoli myśl spróbowania...
OdpowiedzUsuńja osobiście zjadam tylko żółtko ;) no chyba, że robię jajka faszerowane i to białko się gdzieś "gubi" pośród innych rzeczy :)
Usuń