poniedziałek, 20 maja 2013

Rożki z ananasem i bazylią

Leniwa niedziela, pozamykane sklepy i chętka na coś słodkiego. W takich chwilach zawsze ratuje mnie ciasto francuskie i owoce. Tym razem w domowej spiżarni znalazłam świeżego i bardzo dojrzałego ananasa. Na deser upiekłam francuskie rożki z ananasem, bazylią i fiołkowym lukrem. Proste i smaczne danie. 

Przydatne przepisy:
- fiołkowy cukier

Składniki
Rożki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 świeżego ananasa
10-15 listków bazylii
1 jajko lub śmietana (do smarowania)

Lukier
1/2 szklanki cukru fiołkowego
(lub zwykłego)
1-2 łyżki gorącej wody
























Ananasa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i na środek nakładamy łyżką kawałki ananasów. Składamy na trójkąty i zalepiamy. Brzegi można skleić także widelcem.

Uformowane rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub śmietaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 15-20 minut (do zezłocenia) na opcji góra-dół. Ciasteczka studzimy na kuchennej kratce.

Gdy rożki już ostygną, przygotowujemy lukier. Mielimy cukier fiołkowy (lub zwykły) na cukier puder, dodajemy 1-2 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy ze sobą i za pomocą łyżeczki polewamy rożki.
Smacznego!









Czas na piknik z home&you - półmetek!

12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.