Leniwa niedziela, pozamykane sklepy i chętka na coś słodkiego. W takich chwilach zawsze ratuje mnie ciasto francuskie i owoce. Tym razem w domowej spiżarni znalazłam świeżego i bardzo dojrzałego ananasa. Na deser upiekłam francuskie rożki z ananasem, bazylią i fiołkowym lukrem. Proste i smaczne danie.
Przydatne przepisy:
- fiołkowy cukier
Przydatne przepisy:
- fiołkowy cukier
Składniki
Rożki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 świeżego ananasa
10-15 listków bazylii
1 jajko lub śmietana (do smarowania)
Lukier
1/2 szklanki cukru fiołkowego
(lub zwykłego)
1-2 łyżki gorącej wody
Ananasa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty i na środek nakładamy łyżką kawałki ananasów. Składamy na trójkąty i zalepiamy. Brzegi można skleić także widelcem.
Uformowane rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub śmietaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 15-20 minut (do zezłocenia) na opcji góra-dół. Ciasteczka studzimy na kuchennej kratce.
Gdy rożki już ostygną, przygotowujemy lukier. Mielimy cukier fiołkowy (lub zwykły) na cukier puder, dodajemy 1-2 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy ze sobą i za pomocą łyżeczki polewamy rożki.
Smacznego!
Smacznego!
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBrzmi to bardzo dobrze:)
OdpowiedzUsuńi jest bardzo dobre :)
Usuńwoooowww co za wyśmienite połączenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŚliczna porcja :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie smaków:D
OdpowiedzUsuńSpojrzałam i już cieknie mi ślinka. Zjadłabym coś takiego dobrego. Mniam...
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deser. I ten cukier fiołkowy... :)
OdpowiedzUsuńCUDO Ci wyszło
OdpowiedzUsuń