sobota, 8 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Pierwszy rabarbar w tym roku trafił do ciasta. Nie jestem jego jakąś wielką fanką, ale jak jest sezon to muszę zrobić chociaż  kruche z rabarbarem i kompot. A Wy jakie dania z rabarbaru lubicie najbardziej?


Składniki
Ciasto 
 (blacha 25x18cm)
180 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
(lub drobnego cukru do wypieków)
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany

Nadzienie
300-400 g obranego rabarbaru 
1 czubata łyżka cukru

Kruszonka
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła


Masło, cukier, żółtko i śmietanę miksujemy do połączenia składników, dodajemy mąkę miksujemy i formujemy z ciasta kulę. Zawijamy ją w folię aluminiową i chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy go na centymetrowe kawałki. Posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.
Następnie smarujemy formę do pieczenia masłem i wylepiamy schłodzonym ciastem. Na wierzch wykładamy rabarbar wymieszany z cukrem i równomiernie rozkładamy go na cieście.
Na końcu przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na kawałki masło. Wszystkie składniki rozcieramy palcami, aż powstaną okruszki. Posypujemy nimi ciasto. 
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez o. 35-40 minut, do zarumienienia i wyjmujemy do ostudzenia. Gdy będzie zimne można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Elizo,
    ja z kolei jestem wielką fanką rabarbaru. Ciasta i kompot to podstawa. Bardzo lubię to warzywo i co roku zamrażam je nawet na zimę :-)

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam uwielbiam takie domowe ciacha:-) dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar:-)

      Usuń
    2. Madame Edith, ja tak szaleję z bobem i kukurydzą :)

      Usuń
  2. Ja rabarbar uwielbiam, we wszystkich ciastach, muffinach i deserach. A takie ciacho z kruszonką w sezonie obowiązkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz :) Moje ostatnie ciasto rabarbarowe za bardzo się rozpadało, a widzę≤ że twoje trzyma się kupy, z chęcią wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, to ciasto w ogóle się nie rozpadało, smacznego!

      Usuń
  4. Ależ smacznie to Twoje wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno jest pyszne :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.