Szparagi są moim smakiem tego sezonu. Nie mogę się nimi nasycić. Nie ma tygodnia, żebym zrobiła chociaż dwóch dań z ich udziałem. W piątek jedliśmy tagliatelle ze szparagami i kurczakiem a wczoraj na obiad zrobiłam tartę francuską ze szparagami, boczkiem i mozzarellą. Idealne danie na szybki i niezapychający obiad.
Składniki
(4 małe tarty)
(4 małe tarty)
1 opakowanie ciasta francuskiego
16-20 sztuk zielonych szparagów
8-10 plastrów boczku wędzonego (u mnie Morliny)
8-10 plastrów boczku wędzonego (u mnie Morliny)
1 kula mozzarelli
1 pomidor
1 mała cebula
1 mała cebula
Ciasto francuskie rozwijamy na blasze i kroimy na 4 prostokąty. Każdy z nich delikatnie nacinamy wzdłuż wszystkich boków ok. 0,5 cm od krawędzi. Staramy się przy tym nie przeciąć ciasta na wylot. Tylko te wewnętrzne części ciasta (przed granicą nacięcia) będziemy wypełniać składnikami.
Tak przygotowane tarty smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą i równomiernie układamy na nich plastry mozzarelli. Na każdym prostokącie układamy szparagi, plasterki pomidora i na samej górze plasterki boczku. Tarty posypujemy posiekaną bazylią, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu skrapiamy ciasto oliwą z oliwek.
Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 30 minut do zarumienienia ciasta. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Tak przygotowane tarty smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą i równomiernie układamy na nich plastry mozzarelli. Na każdym prostokącie układamy szparagi, plasterki pomidora i na samej górze plasterki boczku. Tarty posypujemy posiekaną bazylią, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu skrapiamy ciasto oliwą z oliwek.
Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 30 minut do zarumienienia ciasta. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
takie coś, to ja lubię:D
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńBardzo fajny pomysł na obiad, na pewno wypróbuję ;) Dziękuję za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńA WIESZ, ŻE JA JADŁAM WCZORAJ TAKIE KANAPKI, DOKŁADNIE TAKIE SAME SKŁADNIKI, TYLE, ŻE NA CHLEBIE :) NA CIEPŁO MUSIAŁO BYĆ JESZCZE SMACZNIEJ.
OdpowiedzUsuńJako kanapka/grzanka też musi być bardzo smaczne :)
UsuńBardzo fajny przepis:) no i te smaki...
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpięknie i bardzo smacznie :) zapraszam po nominację Liebster blog do mnie: http://pysznekaprysy.blogspot.com/2013/06/nominajcja-liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za wyróżnienie! To ogromna przyjemność dla mnie :)
UsuńLubię takie wariacje z ciastem francuskim :)!
OdpowiedzUsuńciasto francuskie ratuje każdy posiłek :)
Usuń