Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Bardzo nad tym ubolewam, bo w tym roku szparagi mogłabym jeść codziennie. Z drugiej strony może to i dobrze, więcej zostanie w moim portfelu. Poza tym w kolejce do smakowania czekają już młoda fasolka szparagowa i bób.
Składniki
(dla 2 osób)
4 "gniazda" makaronu tagliatelle
ok. 10 zielonych szparagów (miałam cienkie)
1 łyżeczka kaparów
2-3 łyżki pesto zielonego
1 czubata łyżka startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Młode zielone szparagi nie potrzebują obierania, wystarczy oderwać im zdrewniałe końcówki i tak też postępujemy. Następnie kroimy szparagi na kawałki o 3 cm długości, główki odkładamy na bok.
W garnku nastawiamy wodę, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone łodygi szparagów i makaron. Tagliatelle gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania, dorzucamy do makaronu główki szparagów.
Makaron i szparagi odcedzamy, zostawiając w garnku niewielką ilość wody z gotowania. Z powrotem wkładamy do garnka tagliatelle i warzywa. Dodajemy pesto i kapary i dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby podlewamy oliwą z oliwek.
Tak przygotowany makaron nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i podajemy w towarzystwie białego wina.
Smacznego!
Ja już przeskoczyłam na fasolkę i bób;)
OdpowiedzUsuńJa też już się na nie zasadzam, bób mi się już po nocach śni :)
Usuńcudo:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZielono, szparagowo, po prostu pięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI takie dania kocham najbardziej...:)!
OdpowiedzUsuńja ostatnio też :)
Usuńnie mogłaś wybrać lepszego połączenia:)
OdpowiedzUsuń15 minutowe obiady mają w sobie nie tylko magię, ale i są moimi ulubionymi. Za szparagami będę tęskniła, ale masz racje, portfel nie będzie, hahaah.
OdpowiedzUsuńTaki ekspresowy obiad jest zbawieniem przy takim szybkim tempie życia.
UsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
http://deserynadepresje.blogspot.com/