czwartek, 20 czerwca 2013

Makaron tagliatelle ze szparagami i pesto

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Bardzo nad tym ubolewam, bo w tym roku szparagi mogłabym jeść codziennie. Z drugiej strony może to i dobrze, więcej zostanie w moim portfelu. Poza tym w kolejce do smakowania czekają już młoda fasolka szparagowa i bób.
Dziś mam dla Was przepis na szybki i pożywny obiad. Wystarczy 15 minut i gotowe.

Składniki
(dla 2 osób)
4 "gniazda" makaronu tagliatelle
ok. 10 zielonych szparagów (miałam cienkie)
1 łyżeczka kaparów
2-3 łyżki pesto zielonego
1 czubata łyżka startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól i pieprz 


Młode zielone szparagi nie potrzebują obierania, wystarczy oderwać im zdrewniałe końcówki i tak też postępujemy. Następnie kroimy szparagi na kawałki o 3 cm długości, główki odkładamy na bok.

W garnku nastawiamy wodę, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone łodygi szparagów i makaron. Tagliatelle gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania, dorzucamy do makaronu główki szparagów.

Makaron i szparagi odcedzamy, zostawiając w garnku niewielką ilość wody z gotowania. Z powrotem wkładamy do garnka tagliatelle i warzywa. Dodajemy pesto i kapary i dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby podlewamy oliwą z oliwek.

Tak przygotowany makaron nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i podajemy w towarzystwie białego wina.
Smacznego!







11 komentarzy:

  1. Ja już przeskoczyłam na fasolkę i bób;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też już się na nie zasadzam, bób mi się już po nocach śni :)

      Usuń
  2. Zielono, szparagowo, po prostu pięknie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I takie dania kocham najbardziej...:)!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogłaś wybrać lepszego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. 15 minutowe obiady mają w sobie nie tylko magię, ale i są moimi ulubionymi. Za szparagami będę tęskniła, ale masz racje, portfel nie będzie, hahaah.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki ekspresowy obiad jest zbawieniem przy takim szybkim tempie życia.

      Usuń
  6. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
    http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
    http://deserynadepresje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.