niedziela, 23 czerwca 2013

Pizza na zielono, ze szparagami i oliwkami

Dziś kolejna odsłona pizzy i przepis na niezawodne ciasto z thermomixsowej książki "Dobre gotowanie". Do tego domowy sos, zielone dodatki i pizza gotowa. Przygotowanie pizzy tylko wydaje się skomplikowane, tak naprawdę najwięcej pracy jest z zagnieceniem ciasta, a to zaledwie kilka minut. Polecam także silikonowy wałek, to mój nowy nabytek, a właściwie prezent, jest absolutnie rewelacyjny!
 
Składniki
Ciasto 
300 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
30 g drożdży
160 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
 
Sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka drobno posiekanych listków bazylii (lub 1 łyżka suszonej bazylii)
duża szczypta soli
świeżo mielony pieprz

Dodatki
1 kula mozzarelli
 100 g sera żółtego np. Edam
1 cebula 
3-4 zielone szparagi
kilka zielonych oliwek 
1 łyżeczka kaparów 
 
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy wodą, odstawiamy na kilka minut, żeby zaczęły pracować. Jeżeli używamy suchych drożdży pomijamy ten etap. Następnie łączymy wszystkie składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy na cienki placek, może być okrągły lub prostokątny. Przekładamy na blachę lub formę do pieczenia. Możemy także upiec pizzę na specjalnym kamieniu, będzie wtedy chrupiąca. 
 
Następnie przygotowujemy sos. Pomidory przekładamy do rondelka i odparowujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając. Gdy nie będą już wodniste, dodajemy do nich posiekaną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, oliwę i zioła, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
 
Dodatki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kulę mozzarelli kroimy w cienkie plasterki, ser żółty ścieramy na grubych oczkach a oliwki osączamy z zalewy. Szparagi dokładnie opłukujemy z piasku, odrywamy im zdrewniałe końcówki i kroimy na 3-centymetrowe kawałki.
Posmarowane sosem ciasto posypujemy cebulą, a następnie na pizzy układamy starty ser, mozzarellę, szparagi, oliwki i kapary.
 
Pizzę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220'C na opcji góra-dół. 
Smacznego!
 


4 komentarze:

  1. Elizo, miło było poznać Cię wczoraj osobiście
    :-), a dziś podziwiam kolejną pizzę w Twoim wykonaniu. Pyszne smaki proponujesz....
    Pozdrowienia!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dziękuję Ci bardzo :) Ja też się cieszę, że wreszcie była okazja do osobistego a nie tylko wirtualnego spotkania i mam nadzieję, że będziemy się widywać częściej :)

      Usuń
  2. Domowe ciasto jest najlepsze. Kiedyś skusiłam się na gotową bazę pod pizzę i była to baaardzo zła decyzja:) Twoja pizza wygląda mocno apetycznie.
    Zapraszam do siebie na bloga gdzie ruszyliśmy z pierwszym konkursem. do wygrania fartuszek Cookie. Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, moja ulubiona pizza, mogę ją jeść zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.