wtorek, 23 lipca 2013

Chłodnik z ogórków

Czy Wy też w upały nie macie apetytu? Ja najchętniej żywiłabym się teraz samymi koktajlami, lodami i chłodnikami, które są łatwe w przygotowaniu i przyjemnie orzeźwiają. Dziś zrobiłam chłodnik ze świeżych zielonych ogórków i jogurtu. Do jego przygotowania można także użyć kefiru, ja bardzo lubię Robico.

Polecam także:
- Chłodnik z botwinki

Składniki
(2 porcje)
400-430 g jogurtu naturalnego
(u mnie Danone 420g)
3-4 ogórki gruntowe
1/2 pęczka rzodkiewki
1 łyżka posiekanego koperku
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku


Ogórki i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i jeżeli są mocno dojrzałe, usuwamy im nasiona. Następnie ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do dużej miski/garnka, dodajemy posiekany koperek, sprasowany czosnek, dolewamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy chłodnik na przynajmniej godzinę do lodówki. Podajemy schłodzony, można dodać ugotowane na twardo jajka.
Smacznego!






9 komentarzy:

  1. pychota:) i śliczne naczynko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny. Orzeźwiający z nutką czosnku :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten dodatek czosnku nadaje mu całego charakteru.

      Usuń
  3. Pyszności :)Ogórkowy jak dla mnie przebija wszystkie chłodniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To także jeden z moich ulubionych chłodników.

      Usuń
  4. U mnie w domu rzadko robi się chłodniki, a szkoda, bo taki jak ten Twój z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam tylko botwinkowy chłodnik, dlatego ten z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.