Czy Wy też w upały nie macie apetytu? Ja najchętniej żywiłabym się teraz samymi koktajlami, lodami i chłodnikami, które są łatwe w przygotowaniu i przyjemnie orzeźwiają. Dziś zrobiłam chłodnik ze świeżych zielonych ogórków i jogurtu. Do jego przygotowania można także użyć kefiru, ja bardzo lubię Robico.
Polecam także:
- Chłodnik z botwinki
Polecam także:
- Chłodnik z botwinki
Składniki
(2 porcje)
(2 porcje)
400-430 g jogurtu naturalnego
(u mnie Danone 420g)
3-4 ogórki gruntowe
1/2 pęczka rzodkiewki
1 łyżka posiekanego koperku
1-2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Ogórki i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i jeżeli są mocno dojrzałe, usuwamy im nasiona. Następnie ogórki i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do dużej miski/garnka, dodajemy posiekany koperek, sprasowany czosnek, dolewamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy chłodnik na przynajmniej godzinę do lodówki. Podajemy schłodzony, można dodać ugotowane na twardo jajka.
Smacznego!
pychota:) i śliczne naczynko!
OdpowiedzUsuńDziękuję, to chyba premiera naczynka ;)
UsuńIdealny. Orzeźwiający z nutką czosnku :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Ten dodatek czosnku nadaje mu całego charakteru.
UsuńPyszności :)Ogórkowy jak dla mnie przebija wszystkie chłodniki:)
OdpowiedzUsuńTo także jeden z moich ulubionych chłodników.
Usuńpycha:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu rzadko robi się chłodniki, a szkoda, bo taki jak ten Twój z przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZnam tylko botwinkowy chłodnik, dlatego ten z chęcią wypróbuję!
OdpowiedzUsuń