Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Kurtem Schellerem. Ich tematem była kuchnia szwajcarska, dość mało mi znana. Przygotowaliśmy m.in. pyszne bezy, zupę z pęczaku, kremowe risotto z borowikami i wiele innych pyszności. Mistrz okazał się być niezwykle wesołą i sympatyczną osobą. Wszelkie drobne niepowodzenia kwitował stwierdzeniem "ehhh, blondynka". Pięć godzin warsztatów upłynęło mi bardzo szybko w bardzo miłej atmosferze, a po drugim daniu już nie miałam miejsca na kolejne. Dobrze, że to, co ugotowaliśmy, mogliśmy zabrać ze sobą do domu. Dziś polecam Wam roladki z cukinii z kozim serem właśnie z przepisu Szefa.
Składniki
1 cukinia pokrojona na cienkie plastry
1 pomidor
1/2 gałązki tymianku
2 szalotki
szczypiorek
ser kozi
oliwa z oliwek
ocet winny
sól i pieprz
Na górnym zdjęciu moje roladki, na dole te przygotowane przez Kurta Schellera
Cukinię kroimy na mandolinie na cienkie plastry. Jeżeli nie mamy mandoliny robimy to za pomocą noża. Następnie cukinię wkładamy do wrzątku na ok. 3 minuty i hartujemy w zimnej wodzie. Wyjmujemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i doprawiamy solą i pieprzem.
Kolejnym etapem jest przygotowanie salsy pomidorowej. Pomidora nacinamy na krzyż na piętce i zanurzamy we wrzątku na kilka sekund. Hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki. Pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do pomidora dodajemy posiekaną drobno szalotkę, szczypiorek i tymianek. Podlewamy oliwą z oliwek, doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy.
Ser kozi kroimy na centymetrowe okrągłe kawałki. Zawijamy go w plastry cukinii i układamy na talerzu. Polewamy salsą pomidorową i podajemy na przystawkę. Świetnie smakuje z białym winem.
Smacznego!
Mistrz uczy nas krojenia cebuli, drżałam o jego palce!
Świetne te roladki. Muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuń