środa, 25 września 2013

Papryka marynowana

Lubicie paprykę marynowaną? Ja z największą przyjemnością zjadam ją zimą. Lubię ją zarówno samą, jak i jako dodatek do mięs czy sałatek. Przepis, który dziś podaję ma bardzo delikatną zalewę octową, jeżeli lubicie paprykę w mocniejszym occie, można zmienić proporcje i dać np. 4 szklanki wody i 1 szklankę octu. Ja wolę wersję łagodniejszą.


Składniki
3 kg papryki czerwonej 
(można dodać żółtą paprykę)
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
2,5 łyżki soli
10 ziarenek ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
10 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
czosnek (2-3 ząbki na słoik)
baldachy kopru
oliwa z oliwek 


Paprykę myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy ją na grube paski i pionowo układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatami lub nasionami i 2-3 ząbki obranego czosnku.

Do garnka wlewamy wodę, ocet i dokładamy przyprawy (sól, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczyca.). Zalewę doprowadzamy do wrzenia i tak przygotowanym roztworem zalewamy paprykę. Staramy się, żeby do każdego słoika trafiły ziarenka z zalewy octowej. Do każdego słoika wlewamy na górę nieco oliwy, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Paprykę konserwową przechowujemy w ciemnej szafce, po otwarciu - w lodówce.
Smacznego!








4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.