Od dwóch czy trzech lat ta pasta paprykowa jest hitem w naszej rodzinie i wśród naszych znajomych. Przepis na nią dostałam od cioci, która już go mocno rozpropagowała. Pasta ma śliczny odcień i intensywny aromat. Świetnie zastępuje ketchup. Ja lubię ją w połączeniu z serem żółtym, czasami doprawiam nią mięso czy makaron. Tak naprawdę jej zastosowanie zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni. Wykorzystajmy sezon na czerwoną paprykę, która rumieni się na straganch i zamknijmy ją w słoiczkach.
Składniki
3 kg czerwonej papryki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 główka czosnku
1 główka czosnku
Paprykę dokładnie myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy ją gniazd nasiennych. Następnie paprykę blendujemy na gładką masę i odcedzamy na gęstym sicie. Przecier przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut. Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Przechowujmy w chłodnym miejscu, po otwarciu pastę trzymamy w lodówce.
Przepis na Thermomix
Paprykę dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.
Wkładamy ja do naczynia miksującego, dodajemy ząbki czosnku i rozdrabniamy 30s/obr.9. Dodajemy przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, ocet, cukier oraz sól i gotujemy 15min/100'C/obr.1. Na pokrywie możemy postawić koszyczek, żeby sos nie chlapał.
Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Przechowujmy w chłodnym miejscu, po otwarciu pastę trzymamy w lodówce.
Smacznego!
Przepis na Thermomix
Paprykę dokładnie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki.
Wkładamy ja do naczynia miksującego, dodajemy ząbki czosnku i rozdrabniamy 30s/obr.9. Dodajemy przecier pomidorowy, oliwę z oliwek, ocet, cukier oraz sól i gotujemy 15min/100'C/obr.1. Na pokrywie możemy postawić koszyczek, żeby sos nie chlapał.
Gorącą pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Przechowujmy w chłodnym miejscu, po otwarciu pastę trzymamy w lodówce.
Oczywiście, że tak :)
OdpowiedzUsuńRobimy podobne, ale z wieksza iloscia czosnku:). Rzeczywiscie przepyszny. Zapraszam do nas:)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od aromatyczności czosnku, ale im generalnie im bardziej czosnkowe, tym lepsze :)
UsuńPowiem Ci, że zaintrygowałaś mnie tym przepisem, podoba mi się taka alternatywa dla ketchupu ;)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo mi się podoba. Zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńnie przecieram przez sitko wolę jak jest taka pasta grudkowata, doskonała do kanapek dodatek do sosów , jak również sos do pizzy
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba ten przepis :) zapisałam i jak tylko kupię paprykę to sobie taki zrobię :D
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno :))
zainspirowana Twoim przepisem zrobiłam taką pastę :) jeśli jesteś zainteresowana zajrzyj do mnie, zaprasza :D
OdpowiedzUsuń