środa, 23 października 2013

Zupa dyniowa z imbirem i czosnkiem


Sezon dyniowy w pełni, więc korzystam z niego ile się da. Obowiązkowym punktem jesiennego programu jest dyniowa zupa krem. Słodka, aromatyczna i cudownie rozgrzewająca. Moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna od tej, którą jadałam w dzieciństwie. Moja babcia przygotowywała dla nas zupę dyniową na mleku z zacierkami. A dziś jest wersja dla dorosłych z czosnkiem, imbirem i chili. Swój intensywny pomarańczowy kolor zupa zawdzięcza dyni Muscat. Oczywiście zupę tę można przygotować także z innych gatunków dyni.

Przydatny przepis:

Składniki
2 słoiczki puree z dyni
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
1 mała marchewka
2 cm świeżego imbiru
2 słoiki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
szczypta chili (opcjonalnie)
garść pestek dyni 

Do garnka wkładamy puree z dyni. Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy drobno posiekany czosnek i dusimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy je do puree, dokładamy marchewkę i pokrojony na kawałki imbir. Miksujemy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy gorący bulion i gotujemy przez ok. 15 minut. Zupę można zaostrzyć szczyptą chili i zabielić śmietaną.
Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Zupka na mleku z dyni i z zacierkami to jedna z moich ulubionych z dzieciństwa .
    Koniecznie muszę zrobić zupkę z Twojego przepisu bo wygląda zachęcająco :)
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją bardzo lubiłam, ale muszę przyznać, że nie jadłam jej już całe wieki!

      Usuń
  2. Podoba mi się taka pikantna, z charakterem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie dynia rządzi wśród przepisów akcji Wege Student :) kolejny pyyyyszny przepis! Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.