Pogoda za oknem jeszcze nie nastraja do Świąt, ale jakby nie było do Bożego Narodzenia został już tylko miesiąc. To najwyższy czas na przygotowanie pierniczków. Zdążą zmięknąć do Wigilii, żebyśmy w pełni mogli cieszyć się ich smakiem. Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki "Boże Narodzenie z Thermomixem". Nieco kruszyło mi się ciasto na pierniczki i miałam trochę problemu z ich rozwałkowaniem, ale wyszły bardzo smaczne.
Inne przepisy na pierniki i pierniczki:
Składniki
350 g mąki
50 g masła
100 g płynnego miodu
80 g cukru
1 jajko
(oddzielnie białko i żółtko)
(oddzielnie białko i żółtko)
2 łyżki cukru waniliowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się składników i odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonej masy dodajemy żółtko, mąkę oraz sodę i wyrabiamy ciasto. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta. Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka o świątecznych kształtach. Jeżeli będziemy chcieli powiesić jena choince, to jeszcze przed
pieczeniem robimy w nich dziurki np. za pomocą patyczka do pieczenia. Układamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C na opcji góra-dół przez ok. 10 minut do zarumienienia.
Gdy ostygną możemy je polukrować.
Przepis na Thermomix
Masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika wkładamy do naczynia miksującego i podgrzewamy 1min/50'C/obr.2. Odstawiamy do wystudzenia. Ustawiamy obr.4 i do przestudzonej masy dodajemy żółtko, a następnie mąkę i sodę. Wyrabiamy ciasto 1min/Interwał i przekładamy je do innego naczynia.
Naczynie miksujące myjemy i dokładnie osuszamy. Zakładamy motylek, wlewamy białko i ubijamy pianę 2-3min/obr.4. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy ze sobą.
Ciasto na pierniczki wałkujemy na grubość ok. 5 cm i wykrawamy ciastka o świątecznych kształtach. Jeżeli będziemy chcieli powiesić je na choince, to jeszcze przed pieczeniem robimy w nich dziurki np. za pomocą patyczka do pieczenia.
Układamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Przepis na Thermomix
Masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika wkładamy do naczynia miksującego i podgrzewamy 1min/50'C/obr.2. Odstawiamy do wystudzenia. Ustawiamy obr.4 i do przestudzonej masy dodajemy żółtko, a następnie mąkę i sodę. Wyrabiamy ciasto 1min/Interwał i przekładamy je do innego naczynia.
Naczynie miksujące myjemy i dokładnie osuszamy. Zakładamy motylek, wlewamy białko i ubijamy pianę 2-3min/obr.4. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy ze sobą.
Ciasto na pierniczki wałkujemy na grubość ok. 5 cm i wykrawamy ciastka o świątecznych kształtach. Jeżeli będziemy chcieli powiesić je na choince, to jeszcze przed pieczeniem robimy w nich dziurki np. za pomocą patyczka do pieczenia.
Układamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C na opcji góra-dół przez ok. 10 minut do zarumienienia.
Gdy ostygną możemy je polukrować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.