Na tę babkę miałam już ochotę w zeszłym roku, ale jakoś nie zdążyłam jej zrobić, a pozniej o niej zapomniałam. Znalazłam ją znowu kilka dni temu, gdy przeglądałam mój zbiór przepisów wielkanocnych. Babka jest bardzo słodk, wilgotna i ma wraźny posmak ajerkoniaku.
Składniki
Ciasto
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
5 jajek
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
5 jajek
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki wrzątku
kilka kropel soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki wrzątku
kilka kropel soku z cytryny
Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewamy najpierw olej, a następnie ajerkoniak. Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto powinno być płynne.
Formę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Przelewamy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180'C . Babkę pieczemy około godziny do tzw. suchego patyczka.
Formę z kominem smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Przelewamy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180'C . Babkę pieczemy około godziny do tzw. suchego patyczka.
Studzimy w formie i wyjmujemy. Polewamy ja lukrem (cukier puder rozpuszczamy w wodzie i polewamy nim babkę) lub polewą czekoladową. Babkę możemy udekorować skórką pomarańczową, orzechami, cukrowymi bądź czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.