Słodki, bardzo czekoladowy o migdałowym posmaku mazurek. Miałam sporo wątpliwości na etapie jego pieczenia, spód wydawał mi się za rzadki i za cienki, bałam się, że będzie do wyrzucenia, ale wszystko się udało. Smakuje mi, choć jest zupełnie inny od tradycyjnie pieczonych przeze mnie mazurków.
Składniki
Ciasto
50 g mąki
50 g cukru pudru
100 g zimnego masła
200 g gorzkiej czekolady
150 g dżemu malinowego bez pestek
25 g kakao do pieczenia
1 łyżka likieru malinowego
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
szczypta soli
Masa migdałowa
200 g drobno zmielonych migdałów
200 g drobnego cukru
50 g płatków migdałowych
4 białka
Na stolnicę przesiewamy mąkę, kakao, cukier i sól. Dodajmy posiekane masło i esencję migdałową i zagniatamy ciasto.
Blaszkę (23x33cm) wykładamy lekko natłuszczoną folią aluminiową i wylepiamy ciastem. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy ok. 15 minut.
Zwiększamy temperaturę piekarnika do 190'C.
Na upieczonym i jeszcze ciepłym cieście rozprowadzammy dżem wymieszany z likierem. Na wierzchu kładziemy czekoladę pokruszoną na kawałki. W malakserze z końcówką do wyrabiania ciasta miksujemy zmielone migdały, cukier oraz białka ze szczyptą soli i esencją migdałową. Masę rozprowadzamy nad kawakami czekolady, tak żeby pokryła calą powierzchnię ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy przez ok. 20-25 minut do zezłocenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.