niedziela, 6 marca 2016

Cepeliny z twarogiem i ziołami

Jeżeli lubicie pyzy i inne ziemniaczane kluchy, na pewno posmakują Wam cepeliny. To takie duże pyzy, najczęściej z mięsnym nadzieniem. Ja za takim nie przepadam, dlatego zamiast mięsa jako farszu użyłam ziołowego twarogu. Wyszło z tego bardzo smaczne danie. W wersji dietecznej, zamiast cebulką, można polać cepeliny jogurtem dorawionym np. koperkiem i czosnkiem.

Składniki
2 kg surowych ziemniaków
1 kg ugotowanych i ubitych ziemniaków
ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
600 g tłustego twarogu
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
duża garść ulubionych ziół
(najlepiej świeżych) 
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
pieprz
sól
olej do smażennia

  Przepis pochodzi z marcowego numeru magazynu "Kuchnia"

Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy do gazy i odciskamy do miski z całej wody. Wodę na chwilę odstawiamy, żeby się ustała i wylewamy ją. Zbieramy skrobię, która osadziła się na dnie i dodajemy ją d startych ziemniaków. Dokładamy ugotowane, ubite i przestudzone ziemniaki.
Doprawiamy solą i mieszamy dodając mąkę zmieniaczaną aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, nie za dużo, żeby nie był rzadki, jedyne tyle, żeby był lekko wilgotny i się nie rozsypywał. Doprawiamy go posiekanymi drobno ziołami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Z masy ziemniaczane formujemy placki i na ich środku układamy twaróg. Dokładnie zlepiamy brzegi (inaczej cepeliny rozpadną się w trakcie gotowania) i nadajemy im owalny kształt. 

Uformowane cepeliny wkładamy do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, gotujemy je przez 10-12 minut i przelewamy na durszlak.

Gdy cepeliny się gotują przygotowujemy omastę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Polewamy cepeliny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.