Wytrawna baba z kminkiem i kiełkami brzmi dość intyrgująco, jak tyko przeglądałam ostatni numer Mojego Gotowania, to właśnie na ten przepis nabrałam ochoty. Babka ładni wyrasta i jest niezwykle puszysta. Dobrze smakuje jako zamiennik chleba i jako dodatek do żuru lub jajek.
Jest z nią trochę zabawy, ale w końcu, kiedy się bawić, jak nie w Święta?
Jest z nią trochę zabawy, ale w końcu, kiedy się bawić, jak nie w Święta?
Składniki
(duża forma z kominem)
300 g + 3 łyżki mąki
125 g masła
100 ml mleka
40 g świeżych drożdży
100 g mieszanki kiełków
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki kminku
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do połowy letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, po łyżce cukru i mąki, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Na suchej patelni prażymy nasiona kminku.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mleka, cukier, sól i 300 g przesianej mąki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Dodajemy uprażony kminek, kiełki i miękkie masło i wyrabiamy przez kolejne 10-12 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odklejało się od miski.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Uderzamy w wyrośnięte ciasto pięścią i szybko zagniatamy je ręką.
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej pozostałą mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dalsze 40 minut do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Wyjmujemy i studzimy ok. 10 minut. Babkę wyjmujemy z formy, odwracając ją do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.