sobota, 5 marca 2016

Wytrawna baba drożdżowa z kminkiem i kiełkami

Wytrawna baba z kminkiem i kiełkami brzmi dość intyrgująco, jak tyko przeglądałam ostatni numer Mojego Gotowania, to właśnie na ten przepis nabrałam ochoty. Babka ładni wyrasta i jest niezwykle puszysta. Dobrze smakuje jako zamiennik chleba i jako dodatek do żuru lub jajek.
Jest z nią trochę zabawy, ale w końcu, kiedy się bawić, jak nie w Święta?

Składniki
(duża forma z kominem)
300 g + 3 łyżki mąki
125 g masła
100 ml mleka
40 g świeżych drożdży
100 g mieszanki kiełków 
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki kminku
szczypta soli

Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do połowy letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, po łyżce cukru i mąki, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Na suchej patelni prażymy nasiona kminku. 

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mleka, cukier, sól i 300 g przesianej mąki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy po jednym jajku, stale miksując ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Dodajemy uprażony kminek, kiełki i miękkie masło i wyrabiamy przez kolejne 10-12 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odklejało się od miski.

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Uderzamy w wyrośnięte ciasto pięścią i szybko zagniatamy je ręką. 
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej pozostałą mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dalsze 40 minut do wyrośnięcia.

Babkę pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Wyjmujemy i studzimy ok. 10 minut. Babkę wyjmujemy z formy, odwracając ją do góry dnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.