piątek, 25 marca 2016

Domowa masa kajmakowa

Ciasto z kajamakiem jest moim ulubionym i najbardziej tradycyjnym ciastem wielkanocnym. Lubię zarówno mazurka kajmakowego z różnymi dodatkami, jak i sernik z polewą kajmakową. Bez kajmaku po prostu nie ma Wielkanocy.
Masę kajmaową można przygotować na różne sposoby, ja dziś podaję Wam ten najprostszy. Potrzebne będą jedynie puszka mleka skondensowanego słodzonego i dość wysoki garnek plus trochę cierpliwości.


Składniki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 

Zamknięta puszkę mleka skondensowanego wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą do co najmniej 3/4 wysokości puszki Jeżeli garnek jest naprawdę wysoki (ja gotuje w garnku do szparagów) to zalewamy całą1 puszkę. Zakładamy przykrywkę i gotujemy mleko 2-2,5 godziny. Warto co jakiś czas zajrzeć do garnka i sprawdzić czy nie trzeba dolać wody.

Następnie wyjmujemy puszkę szczypcami lub wylewamy na durszlak. UWAGA, będzie bardzo gorąca! Studzimy na kuchennej kratce nadal w zamkniętej puszcze. Najlepiej studzić kajmak przez całą noc, żeby całkowicie wystygł i stężał.


Kajmak jest gotowy. Trwa to dość długo, ale jest naprawdę proste. Teraz juz możecie wyłożyć masę na spód mazurka, sernik, czy przełożyć nią wafle.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.