Bardzo lubię słodkie i kremowy alkohole. Dla mnie są wszelkie ajerkoniaki, Baileys czy Sheridans. Jakiś czas temu zgadałam się na ten temat z Izą z bloga Smaczna Pyza i poleciła mi właśnie likier z kajmaku, który u niej w domu funkcjonuje jako Szalony Cielaczek. Co nieco zmieniłam i zrobiłam swoją własną kajmakówkę, smakuje tak, jak to sobie wyobraziłam. Będzie idealna na Wielkanoc.
Składniki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/2 l białego rumu
150 ml śmietanki 30%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/2 l białego rumu
150 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na początku przygotowujemy kajmak (tu jest przepis). Gotową i wystudzoną masę kajmakową przekładamy do dzbanka blendera i miksujemy przez kilka minut. Powoli dodajemy rum i miksujemy wszystko na gładką masę. Na końcu dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Gotowy likier przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na zimno podawany z kostką lodu.
Przepis na Thermomix
Na początku przygotowujemy kajmak (tu jest przepis). Gotową i wystudzoną masę kajmakową przekładamy do naczynia miksującego, wlewamy rum i miksujemy 30s/obr.7. Nastawiamy Thermomix na obr.4 i powoli na pokrywę naczynia wlewamy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia się składników.
Gotowy likier przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na zimno podawany z kostką lodu.
Przepis na Thermomix
Na początku przygotowujemy kajmak (tu jest przepis). Gotową i wystudzoną masę kajmakową przekładamy do naczynia miksującego, wlewamy rum i miksujemy 30s/obr.7. Nastawiamy Thermomix na obr.4 i powoli na pokrywę naczynia wlewamy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia się składników.
Gotowy likier przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na zimno podawany z kostką lodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.