środa, 23 marca 2016

Zielony krem z groszku z rzeżuchą i białym serem

Kocham groszek, od zawsze. Jako dziecko ukrywałam się u babci na działce na grządce z groszkiem, zrywałam i zjadałam młodziutkie strączki groszku i wyskubywałam słodkie ziarenka. Ten smak zawsze przypomina mi beztroskie wakacje i cudowne letnie dni. Gdy w najnowszym numerze "Mojego Gotowania" ujrzałam krem z zielonego groszku, od razu urzekł mnie jego wiosenny wygląd. Teraz mogę powiedzieć, że on nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje. Jest bardzo deliktany, kremowy i słodki. Można podać go zarówno na ciepło - najlepiej zaraz po ugotowaniu, żeby nie stracił swojego zielonego koloru podczas podgrzewania, jak i na zimno. W obu wersjach sprawdzi się znakomicie.

Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich wielkanocnych gości, podajcie go na świąteczny obiad. Goście na pewno docenią jego wiosenny kolor i lekki smak.

Składniki
(6 porcji)
800 g mrożonego groszku
mały pęczek szczypiorku typu paluch
1/2 l domowego bulionu warzywnego
100 g śmietankowego serka topionego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka skórki otratej z cytryny
kawałek chudego i zbitego biłaego sera
2 czubate łyżki masła
sok z 1/2 cytryny
doniczka rzeżuchy
kilka rzodkiewek
sól
świeżo mielony pieprz

Szczypiorek siekamy na cienkie paski i wrzucamy go do rondelka z rozgrzanym masłem. Po 3 minutach dodajemy zamrożony groszek, miód, trochę soli i zalewamy wszystko ciepłym bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut - aż groszek zmiękknie. 
Następnie miskujemy blendrem na gładki krem i przecieramy go przez drobne sitko. To dość żmudna praca, ale warto ją wykonać, żeby zupa była naprawdę aksamitna. 

Dodajemy serek topiony oraz skórkę cytrynową i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprze i solą a przed samym podaniem sokiem z cytryny. 

Na dobrej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu np. oleju kokosowego lub masła klarowanego. Ser kroimy w grubą kostkę, wrzuccamy na tłuszcz i krótko rumienimy z jednej strony. Trzeba uważać, bo szybko można zrobić ser topiony. 

Zielony krem rozlewamy do miseczek i dekorujemy kawałkami podsmażonego sera, pokrojonymi rzodkiewkami i rzeżuchą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.