Tym razem upiekłam warzywne muffiny, które idealnie się sprawdzą jako danie dla dzieci. Babeczki są delikatne w smaku, dlatego warto zaostrzyć je dodatkiem sosu czosnkowego. W wersji dla dorosłych zamiast mozzarelli można użyć sera pleśniowego lub fety.
Składniki
(8 sztuk)
105 g mąki pszennej
20 g drobnych płatków owsianych
125 m mleka
25 ml oliwy z pestek winogron
10 g sera mozzarella
60 g pora
1/2 małej cebuli
1 jajko
garść posiekanego szpinaku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
świeżo mielony pieprz
Pora i cebulę myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. W jednej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, pieprz i płaki owsiane. Wrzucamy pokrojonego pora, cabulę i szpinak i dokładnie mieszamy ze sobą.
W drugiej, większej misce mieszamy mokre składniki: rozmącone jajko, mleko, olej i starty ser.
Do miski z mokrymi skłanikami, przesypujemy suche i bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, aż powstanie gładka masa.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości silikoowych foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C przez ok. 20-25 minut do lekkiego zarumienienia i tzw.suchego patyczka.
Muffiny studzimy na kuchennej kratce.
Muffiny można podać z tapenadą lub sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.