Sezon na śliwki w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem użyłam ich do przygotowania kremu ze śliwek i daktyli wg przepisu z książki "Mama Alergika Gotuje". Do jego zrobienia potrzebne są zaledwie trzy składniki i w 15 minut mamy pyszny dodatek do kanapek czy naleśników. Może posłużyć także jako nadzienie do ciasteczek. Moje dziecko najchętniej wyjada go po prostu łyżeczką. Krem jest bardzo słodki i zdrowy, a do tego z jego przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy.
Składniki
150 g daktyli
250 g śliwek bez pestek
150 ml mleka lub wody
(może być mleko roślinne)
Daktyle i przekrojone na połówki śliwki wkładamy do rondla i zalewamy mlekiem. Gotujemy przez 15 minut - trzeba pilnować, żeby owoce się nie przypaliły. Gdy płyn odparuje, miksujemy masę na gładki krem.
Krem daktylowo-śliwkowy możemy podawać na kanapkach jako dżem, przekładać nim naleśniki lub faszerować ciastka.
Do naczynia miksującego wkładamy daktyle i śliwki. Zalewamy je mlekiem i gotujemy Varoma/10min/obr.2. Następnie miksujemy 10s/obr.7. Przekładamy do słoiczków i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.