niedziela, 25 września 2016

Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

Ostatni tydzień nas nie rozpieszczał, codziennie wracałam do domu przemarznięta i potrzebowałam czegoś na rozgrzewkę. W takich sytuacjach najlepiej sprawdza się miska ciepłej zupy. 
Dziś proponuję Wam sycący krem z marchewki i czerwonej soczewicy z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. 

Składniki
(2 porcje)
4 marchewki ok. 400 g
kawałek pora ok. 50 g
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 łyżeczka startego imbiru
(może być więcej, zupa będzie ostrzejsza)
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1-1,5 litra gorącego bulionu warzywnego 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól o pieprz do smaku

Do podania
2 łyżki uprażonych pestek dyni
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Pora i cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy masło i oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pora i cebulę i podduszamy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną i zeszklą się.

W międzyczasie obieramy i myjemy marchewki. Kroimy je na 1,5 centymetrowe kawałki. Dodajemy je wraz z imbirem do rondla, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu, co i rusz mieszając.

Następnie dorzucamy soczewicę i mieszamy ją z pozostałymi składnikami. Przesmażamy przez 3 minuty i zalewamy gorącym bulionem. Zupę gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie. Trzeba uważać i co jakiś czas mieszać zupę, bo gdy soczewica się ugotuje, może przyklejać się do dna i przypalać.

Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy papryką i dosmaczamy solą i pieprzem. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy więcej bulionu lub wody i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i uprażonymi ziarnami dyni.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.