wtorek, 8 listopada 2016

Babka drożdżowa z dynią

W ostatnim numerze "Moich Smaków Życia" znalazłam przepis na drożdżową babkę z dodatkiem dyni. Od razu nabrałam na nią ochoty. Babka ma piękny złoty kolor i świetnie smakuje jako dodatek do herbaty. Po upieczeniu można udekorować ją cukrem pudrem, lukrem czy polewą czekoladową. Dobrze komponuje się także ze śmietaną. Podoba mi się to, że jest lekko słodkawa a nie przesłodzona.

Składniki
2,5-3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka 
150 g puree z dyni
50 g masła
2 żółtka r. M
25 g drożdży 
szczypta soli

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do schłodzenia. 

2,5 szklanki mąki przesiewamy razem z solą. Dodajemy cukier, puree z dyni i żółtka wraz z drożdżowym zaczynem. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając roztopione i wystudzone masło. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy nieco mąki.

Wyrobione ciasto przekładamy do dużej ceramicznej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Następnie ponownie je zagniatamy i przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na opcji góra-dół. Babkę pieczemy ok. 40 minut. Gdy ciasto nieco przestygnie posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.