Czym byłyby Święta Bożego Narodzenia bez aromatycznego piernika? Kiedyś wolałam makowce, ale im jestem starsza, tym bardziej doceniam tradycyjne pierniki.
Przepis na dzisiejszy piernik pochodzi z najnowszej książki Kuchni Lidla "Kuchnia polska- słodkie" i miałam przyjemność przygotowania go na sobotnich warsztatach w towarzystwie Pawła Maleckiego, autora tego przepisu.
Piernik jest niezwykle smaczny: wilgotny i aromatyczny, przekładany powidłami śliwkowymi, obłożony marcepanem i oblany czekoladą. Możemy go przygotować kilka dni przed Świętami, bo najsmaczniejszy jest po co najmniej dwudniowym leżakowaniu, a odpowiednio przechowywany może poleżeć i 2 tygodnie po upieczeniu.
Składniki
Forma 32x10 cm
Ciasto
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
80 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
150 g miodu
50 g cukru trzcinowego
4 jajka r. L
1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
15 g kakao do pieczenia
3 szczypty kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
Forma 32x10 cm
Ciasto
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej
80 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
150 g miodu
50 g cukru trzcinowego
4 jajka r. L
1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
15 g kakao do pieczenia
3 szczypty kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
Powidla do przełożenia
250 g powideł śliwkowych
50 g miodu
250 g powideł śliwkowych
50 g miodu
Polewa
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%
30 g miodu
20 g miękkiego masła
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30%
30 g miodu
20 g miękkiego masła
Dodatkowo
400 g masy marcepanowej
100 g orzechów włoskich
(uprażonych i posiekanych)
100 g orzechów włoskich
(uprażonych i posiekanych)
Ciasto
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i miód. Dodajmy przyprawę do piernika, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60'C, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło i miód. Dodajmy przyprawę do piernika, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60'C, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszysta masę.
Mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy z ubitymi jajkami. Dodajemy przestudzoną masę z miodu, masła i przypraw i dokładnie łączymy składniki. Na końcu dodajemy orzechy włoskie.
Całość wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół i pieczemy ok 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy piernik wystygnie, wyrównujemy go od góry i przekrawamy na 3 równe części.
Powidła
Na patelnię przekładamy powidła oraz miód i smażymy przez kilka minut.
Gorącymi powidłami smarujemy kolejno wszystkie warstwy piernika, także wierzch i wszystkie boki. Odstawiamy piernik, żeby powidła stężały. Można włożyć go na kilka minut do lodówki.
Na patelnię przekładamy powidła oraz miód i smażymy przez kilka minut.
Gorącymi powidłami smarujemy kolejno wszystkie warstwy piernika, także wierzch i wszystkie boki. Odstawiamy piernik, żeby powidła stężały. Można włożyć go na kilka minut do lodówki.
Masa marcepanowa
Masę marcepanowa rozwalkowujemy na blacie oprószonym cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Obkładamy nią posmarowany powidłami piernik i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na cala noc.
Masę marcepanowa rozwalkowujemy na blacie oprószonym cukrem pudrem na grubość ok. 2-3 mm. Obkładamy nią posmarowany powidłami piernik i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na cala noc.
Polewa
W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej połamaną na kawałki czekoladę, na końcu dodajemy masło i dokładnie łączymy składniki. Lekko studzimy polewę.
Wystudzony piernik dokładnie oblewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami.
W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej połamaną na kawałki czekoladę, na końcu dodajemy masło i dokładnie łączymy składniki. Lekko studzimy polewę.
Wystudzony piernik dokładnie oblewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzechami.
Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce) przez ok. 2 tygodnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.