Lubię piec wszelkie bezy, ale później zostają mi ogromne ilości żółtek. Kiedyś robiłam z nich likier jajeczny, ale ostatnio raczej nie robię takich przysmaków, bo póki co nie mogę pić alkoholu.
Zakochałam się za to w kremie angielskim. Jest delikatny, kremowy, słodki i pięknie pachnie wanilią. Wspaniałe smakuje jako dodatek do lodów, owoców czy ciast.
Składniki
6 żółtek
250 ml mleka 3,2%
250 ml śmietanki 30%
120 g cukru
1 laska wanilii
6 żółtek
250 ml mleka 3,2%
250 ml śmietanki 30%
120 g cukru
1 laska wanilii
W rondelku z grubym dnem podgrzewamy mleko i śmietankę. Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka i wrzucamy je razem z laską wanilii do rondla. Płyn zagotowujemy i wyjmujemy laskę wanilii. Zestawiamy rondelek z ognia i lekko studzimy.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując powoli wlewamy ostudzoną śmietankę z mlekiem. Musimy dokładnie wymieszać obie masy.
Lekko nagrzewamy rondelek z grubym dnem i przelewamy do niego waniliowy sos. Podgrzewamy go na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje na tyle, żeby lekko osiąść na łyżce.
Musimy uważać, żeby nie przypalić i nie zagotować masy.
Gotowy sos przelewamy od razu do zimnego naczynia i odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Krem angielski przechowujemy w lodówce do maksymalnie tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.