sobota, 17 grudnia 2016

Śledzie z marynowaną papryką

Śledzie to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Nie dość, że smaczne, to do tego zdrowe i naprawdę tanie. Każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę według której od lat przygotowuje ten rybny rarytas. W moim rodzinnym domu są to czerwone śledzie w oleju, które przygotowuje moja mama. Ja za to co i rusz szukam nowego przepisu i eksperymentuję. 
Tym razem wypróbowałam przepis z nowego numeru "Moje Gotowanie" na śledzie z marynowaną papryką. Częstowałam nimi kilka osób i wszystkim smakowały.

Składniki
(6 porcji)
1/2 kg filetów z matiasa + mleko 
1,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
4 kawałki marynowanej papryki w oleju
2 duże cukrowe cebule + 1 łyżka cukru
4 łyżeczki cukru
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
50 ml oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Śledzie wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy je około 30 minut. Opłukane i osączone śledzie kroimy na kawałki, a paprykę w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i 1 łyżkę cukru. Przesmażamy tylko do momentu, aż cebula lekko zmięknie.

Wodę zagotowujemy z cukrem i octem, wrzucamy podduszoną cebulę i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy ziarna pieprzu, ziela i liście laurowe. Odstawiamy do ostudzenia i mieszamy z koncentratem pomidorowym, olejem i mieloną papryką. Ponownie zagotowujemy i studzimy. 

Zimną zalewę octową z cebula mieszamy ze śledziami i odstawiamy na 48 godzin do lodówki, żeby śledzie "przegryzły się". 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.