czwartek, 26 stycznia 2017

Surówka z marchewki i jabłka

To chyba jedna z najprostszych i najbardziej popularnych na polskim stole surówek, a do tego bardzo zdrowa. Dla mnie to smak dzieciństwa. Taką surówkę często robiła i robi do tej pory moja mama. Ja także przygotowuję ją w domu a moja córka zajada ją z apetytem. 


Składniki
2 średnie marchewki
1 małe jabłko
1-2 łyżeczki soku z cytryny
ew. 1/2 łyżeczki cukru
(rzadko używam)

Marchewkę i jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na drobnych oczkach tarki i od razu skrapiamy jabłko sokiem z cytryną, żeby nie ściemniało. Inaczej surówka zsinieje i będzie wyglądała mało estetycznie. Jeżeli marchewka jest bardzo mało słodka a jabłko kwaśne, możemy surówkę odrobinę posłodzić. Ja to robię bardzo rzadko, bo bez cukru jest zdrowiej.
Mieszamy wszystkie składniki i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.