piątek, 10 lutego 2017

Chlebek bananowy z daktylami

Uwielbiam chlebek bananowy, ale do tej pory zawsze piekłam go z cukrem. Teraz przygotowuję go przede wszystkim jako smakołyk dla mojej córki, więc cukier zastępuję zdrowszymi daktylami. Chlebek bananowy z tego przepisu jest przepyszny, wilgotny i słodki z chrupiącymi orzeszkami, po prostu bajka. Można jeść sam chlebek, a można podać go z lodami, jogurtem, czy sosem czekoladowym. Ja lubię jeść ten chlebek, kiedy jest jeszcze lekko ciepły. 

Składniki
4 dojrzałe banany
200 g mąki
(daję pół na pół pszenną z pełnoziarnistą pszenną)
75 g oleju kokosowego lub rzepakowego
2 jajka
50 g orzechów włoskich
(posiekanych)
15-20 daktyli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżki płatków migdałowych

Jeżeli używamy suszonych daktyli należy je zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut i odcedzić.

Do miski wkładamy banany, daktyle, jajka oraz olej i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przesianą z sodą mąkę, orzechy włoskie, cynamon i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy składniki i przelewamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch chlebka posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.


Przepis na Thermomix
Jeżeli używamy suszonych daktyli należy je zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut i odcedzić.
Do naczynia miksującego wrzucamy orzechy i mielimy obr.5/3s. Przekładamy do miseczki.
Do naczynia miksującego wkładamy banany, daktyle, jajka oraz olej i miksujemy na gładką masę 20s/obr.8. Dodajemy mąkę, orzechy, cynamon, sodę i sól i mieszamy obr.4/30s/noże wsteczne. Przelewamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch chlebka posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.