niedziela, 12 lutego 2017

Pasta z białej fasoli

Bardzo lubię wszelkie pasty kanapkowe. Pasta z fasoli jest i smaczna i bardzo zdrowa. Można jeść ją na kanapce lub stosować jako dip do nachosów.

Składniki
2 szklanki suchej białej fasoli
50 g oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/2-1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
ew. woda

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) i odcedzamy. Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Jeżeli jest za gęsta, dodajemy nieco wody do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Podajemy jako dodatek do chleba czy nachosów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.