Bardzo lubię wszelkie pasty kanapkowe. Pasta z fasoli jest i smaczna i bardzo zdrowa. Można jeść ją na kanapce lub stosować jako dip do nachosów.
Składniki
2 szklanki suchej białej fasoli
50 g oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/2-1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
ew. woda
2 szklanki suchej białej fasoli
50 g oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1/2-1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
ew. woda
Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) i odcedzamy. Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Jeżeli jest za gęsta, dodajemy nieco wody do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Podajemy jako dodatek do chleba czy nachosów.
Jeżeli jest za gęsta, dodajemy nieco wody do uzyskania zadowalającej nas konsystencji. Podajemy jako dodatek do chleba czy nachosów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.