piątek, 30 czerwca 2017

Pierogi z bobem i masłem szałwiowym

Czy są tu jacyś bobożercy? To danie specjalnie dla Was! Już dawno niczym się tak nie zajadałam, mrucząc  przy tej okazji jak kot. Bardzo mi posmakowało połączenie bobu i szałwii. Charakteru pierogom dodaje feta i czosnek oraz okrasa z masła szałwiowego. Co ja tu będę pisać, po prostu palce lizać.

Składniki
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki oleju
1/3 łyżeczki soli

Farsz
500 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
60 g sera feta
1 łyżka posiekanej szałwii
1 duży ząbek czosnku
pieprz do smaku

Okrasa
50 g masła
2 ząbki czosnku
10-15 małych listków szałwii
skórka otarta z połowy cytryny

Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy bardzo gorącą wodę, olej i zagniatamy ciasto. Początkowo może nas parzyć, wiec można wymieszać je łyżką, odczekać kilka minut i dopiero wyrabiać.  Ciasto zagniatamy przez kilka minut i formujemy z niego kulę. Wykładamy ją na stolnicę, przykrywamy miską i odstawiamy na 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Bób, fetę, listki szałwii i ząbek czosnku miksujemy na gładką masę.

Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka np. szklanką i na ich środek nakładamy farsz i zalepiamy pierogi.
Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez minutę i wyławiamy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą i przekładamy na sito I po chwili wykładamy na talerze.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego sprasowany czosnek, listki szałwii i skórkę z cytryny. Chwilę przesmażamy i polewamy nim pierogi.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, wodę, olej i sól i wyrabiamy ciasto 1,5min/Interwał. Wykładamy je na stolnicę, przykrywamy miską i odstawiamy na 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Naczynie miksujące myjemy, osuszamy i wkładamy do niego bób, fetę, listki szałwii i ząbek czosnku. Miksujemy je 10s/obr.6. Zgarniamy kopystką z brzegów farsz i ponownie miksujemy 10s/obr.6.
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka np. szklanką i na ich środek nakładamy farsz i zalepiamy pierogi.
Pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez minutę i wyławiamy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą i przekładamy na sito, a po chwili wykładamy na talerze.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego sprasowany czosnek, listki szałwii i skórkę z cytryny. Chwilę przesmażamy i polewamy nim pierogi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.