Wreszcie jest mój ukochany bób. Najczęściej zjadam go sam, ale dziś skusiłam się na sałatkę podpatrzoną w najnowszym numerze Mojego Gotowania. Sałatka z młodych warzyw strączkowych z makaronem i rukolą bardzo mi posmakowała, jest rześka i pożywna.
Składniki
1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu
1 szklanka młodego zblanszowanego zielonego groszku
1 szklanka ugotowanej (lub z puszki) ciecierzycy
1 szklanka ugotowanego al dente makaronu typu fregola
2 mięsiste słodkie pomidory
garść rukoli
5-6 suszonych pomidorów z oliwy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
parmezan do posypania
Bób, groszek, ciecierzycę, makaron i rukolę mieszamy w misce i polewamy oliwą. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Usuwany pestki, a miąższ kroimy w kostkę.
Suszone pomidory kroimy w paski i wraz ze świeżymi pomidorami dokładamy do miski z warzywami strączkowymi. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Na końcu posypujemy sałatkę parmezanem.
Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z białym winem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.