czwartek, 29 czerwca 2017

Sałatka z młodych strączkowych warzyw

Wreszcie jest mój ukochany bób. Najczęściej zjadam go sam, ale dziś skusiłam się na sałatkę podpatrzoną w najnowszym numerze Mojego Gotowania. Sałatka z młodych warzyw strączkowych z makaronem i rukolą bardzo mi posmakowała, jest rześka i pożywna.

Składniki
1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu
1 szklanka młodego zblanszowanego zielonego groszku
1 szklanka ugotowanej (lub z puszki) ciecierzycy
1 szklanka ugotowanego al dente makaronu typu fregola
2 mięsiste słodkie pomidory
garść rukoli
5-6 suszonych pomidorów z oliwy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
parmezan do posypania

Bób, groszek, ciecierzycę, makaron i rukolę mieszamy w misce i polewamy oliwą. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Usuwany pestki, a miąższ kroimy w kostkę.

Suszone pomidory kroimy w paski i wraz ze świeżymi pomidorami dokładamy do miski z warzywami strączkowymi. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Na końcu posypujemy sałatkę parmezanem.

Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z białym winem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.