środa, 5 lipca 2017

Granola czekoladowa

Od kilku miesięcy regularnie przygotowuję domową granolę. Jest to dziecinnie proste, a daje ogromne możliwości skomponowania swojej ulubionej i zdrowej mieszanki bez zbędnych dodatków typu olej palmowy czy syrop glukozowo-fruktozowy, które występują w większości kupnych mieszanek. 
Granola to wspaniały sposób na smaczne i wartościowe śniadanie. Można podać ją z mlekiem, jogurtem, dołożyć do kaszy jaglanej czy wymieszać z owocami. Ja lubię wyjadać ją prosto ze słoika


Składniki
Do pieczenia
1 szklanka płatków orkiszowych
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki słonecznika
1/3 szklanki sezamu
1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
1/2 szklanki migdałów
(poruszonych np. w moździerzu)
150 g gorzkiej czekolady
(drobno posiekanej)
1/3 szklanki syropu klonowego
1 łyżka miodu

Bez pieczenia
1/3 szklanki posiekanych daktyli
1/3 szklanki posiekanej żurawiny
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki posiekanych moreli
1/3 szklanki jagód goji

Wszystkie ziarna wkładamy do dłużej miski, dodajemy miód, syrop klonowy i czekoladą. Dokładnie mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na nią ziarna. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół przez około 15 minut. Co 5 minut mieszamy granolę.

Wyjmujemy blachę z granolą, dodajemy suszone owoce i mieszamy wszystkie składniki. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i przekładamy zakręcanego do słoika.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.