Przełom sierpnia i września to gorący okres, jeżeli chodzi o przygotowywanie przetworów. Oprócz oczywistej klasyki takiej jak ogórki kiszone, przeciery pomidorowe, czy powidła śliwkowe warto przygotować kilka mniej oczywistych propozycji. Dziś polecam Wam dżem z aronii i jabłek. Jest lekko cierpki, przypomina mi dżem z czarnej porzeczki. Wspaniale komponuje się z pieczonym mięsem i wędlinami, a ja zamierzam używać go także do przekładania bezy i jako nadzienie do kruchych rogalików.
Dżem ten jest naturalnie gęsty i nie potrzeba do niego żadnych żelfiksów, co tylko podwyższa jego wartość.
Składniki
1/2 kg aronii
1/2 kg jabłek
300 g cukru
1 łyżeczka cynamonu mielonego
3-5 goździków
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i
pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy je na grubych oczkach tarki i
dusimy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Trzeba uważać, żeby jabłka się nie przypaliły i często je mieszać.
Owoce aronii miksujemy, dodajemy do nich cukier, cynamon i goździki. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jabłka i dusimy na wolnym ogniu przez około pół godziny, aż dżem mocno zgęstnieje.
Dżem przelewamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy. Odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Przepis na Thermomix
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je na kawałki. Do naczynia miksującego wkładamy jabłka i miksujemy 20s/obr.7. Dodajemy umytą aronię bez szypułek, cukier, cynamon i goździki i miksujemy 20s/obr.8. Dżem gotujemy 20 min/Varoma/obr. 2 i ponownie miksujemy 20s/obr.7.
Dżem przelewamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy. Odwracamy je do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Przepisowni.
Przepis pochodzi z Przepisowni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.