środa, 2 sierpnia 2017

Sernik z białą czekoladą i polewą morelową

Gdy ostatnio byłam na wsi, dostałam duży kawałek prawdziwego wiejskiego twarogu. Trochę zjadłam na kanapce, ale z większości zrobiłam sernik z białą czekoladą. Smakował zupełnie inaczej, niż taki pieczony z sera w wiaderku. Podałam go przy okazji wizyty gości i wszystkim bardzo smakował.


Składniki
(Tortownica 23-26cm)
Masa serowa
1 kg tłustego twarogu 
(ale
nie wiaderkowego)
200 g białej czekolady
1/3 szklanki cukru pudru
3 jajka
50 g śmietany kremówki 30 lub 36%
ziarenka z 1 laski wanilii

Polewa
1/2 szklanki wody + 5 łyżek zimnej wody
1 szklanka moreli
2-3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.

Twaróg ucieramy mikserem na najniższych obrotach i stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier już całkowicie się rozpuści, dodajemy wanilię i ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując masę serową.

Na samym końcu do masy serowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i śmietanę. Mieszamy do momentu, aż masa stanie się jednolita.

Ten sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Do blachy przelewamy masę serową, a następnie tortownicę wkładamy do większego naczynia wypełnionego na wysokość 3-4cm wodą.

Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na opcji góra-dół i pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 °C i trzymamy w piekarniku przez kolejne pół godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik w środku nie jest zbyt wilgotny, w razie potrzeby pieczemy odrobinę dłużej – kolejne 30 minut, w temperaturze 140 °C. Studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Gdy sernik już wystygnie, przygotowujemy polewę. Morele myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.

W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy morele i ponownie zagotowujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 5 łyżkach zimnej wody. Mieszamy, miksujemy na gładko i gdy polewa przestygnie, wykładamy ją na sernik i równomiernie rozprowadzamy.



Przepis na Thermomix
Czekoladę połamaną na kawałki wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 5s/obr.10. Następnie podgrzewamy 3min/80'C/obr.5. Przekładamy do innego naczynia. Naczynia miksującego nie musimy myć.
Wkładamy twaróg i mielimy 1,5min/obr.6. Dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii i miksujemy 30s/obr.4. Stopniowo wbijamy jajka i ucieramy masę po każdym z nich 15s/obr.4.
Na samym końcu do masy serowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i śmietanę. Mieszamy do 30s/obr.4.
Ten sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Do blachy przelewamy masę serową, a następnie tortownicę wkładamy do większego naczynia wypełnionego na wysokość 3-4cm wodą.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na opcji góra-dół i pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 °C i trzymamy w piekarniku przez kolejne pół godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik w środku nie jest zbyt wilgotny, w razie potrzeby pieczemy odrobinę dłużej – kolejne 30 minut, w temperaturze 140 °C. Studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Gdy sernik już wystygnie, przygotowujemy polewę. Morele myjemy i obieramy ze skórki. Wkładamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 10s/obr.6. Wlewamy wodę oraz cukier i podgrzewamy 100'C/8min/obr.2. Jeszcze raz miksujemy 20s/obr.6. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i wlewamy do naczynia miksującego. Mieszamy 10s/obr.4.
gdy polewa przestygnie, wykładamy ją na sernik i równomiernie rozprowadzamy.

Smacznego!


Przepis na masę serową z bloga Pozytywna Kuchnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.