Ostatnio bardzo zaniedbałam bloga, nadal sporo gotuję, ale niestety często w takich porach, kiedy nie ma już dobrego światła albo po prostu nie mam czasu na zrobienie zdjęcia. W efekcie mam sporo napisanych przepisów, ale brak do nich zdjęć. Poprawię się na wiosnę ;)
Dziś na osłodę kruche rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, naprawdę pyszne połączenie. Takich ciasteczek nie trzeba specjalnie zachwalać, ale te są naprawdę fantastyczne, kruche, wręcz rozpływające się w ustach ciasto. Prawie wszystkie rogaliki pochłonęliśmy wczoraj, kiedy były jeszcze lekko ciepłe. Zapraszam także na drugą wersję rogalików z nadzieniem z jagody kamczackiej.
Składniki
Ciasto
2 ¼ szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 słoik powideł śliwkowych
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę,
zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane
ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego
koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.
Rogaliki
układać na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku
nagrzanym do 190'C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu
ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.
Rogaliki układać na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJak miło, że znowu jesteś:-)! A rogaliczki pyszności - znam ten przepis:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Droczilko, mam nadzieję, że trochę częściej teraz będę, bo różne pyszności czekają w kolejce i po raz pierwszy pojawią się domowe alkohole ;)
UsuńŚliczne rogaliki!
OdpowiedzUsuńTo światło jest teraz prawdziwą zmorą...
by do wiosny i od razu będzie lepiej, i światło się poprawi i dobre warzywa będą, czekam z utęsknieniem...
UsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie. Super zdjecie!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie pysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnic dodać, nić ująć, zdjęcia bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe :) uwielbiam takie rogaliki !!!
OdpowiedzUsuńPoproszę rogalika :)
OdpowiedzUsuńTwój blog w nowej odsłonie podoba mi się zdecydowanie bardziej! lubię jasną i przejrzystą kolorystykę :)
OdpowiedzUsuńrogaliki "chodzą" za mną od kiedy przeczytałam przepis i pewnie lada dzień je zrobię (jak skończy się nasz odwyk od robienia słodkości :P)
już kilka rzeczy robiłam z Twoich przepisów: np. chlebki naan (niestety nie doczekały się zdjęć, bo za szybko zniknęły), muffiny kukurydziane, tartę z czekoladą i jagodami i sałatkę na smażonych ziemniakach. No i w mojej kuchni króluje cukier z prawdziwą wanilią i robi się ekstrkat waniliowy... i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałam!
green_tea, dziękuję. Bardzo się cieszę, że wypróbowujesz moje przepisy i wracasz na bloga :) Ja też przez jakiś czas byłam na odwyku od słodkości, teraz muszę ograniczyć spożycie chipsów, ehh.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Wspomnienie dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńChętnie schrupałabym kilka :)!
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś takie! są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przed chwilą wyjelam rogaliki z piekarnika są przepyszne:-) gorąco polecam:-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przypadły Ci do gustu :) Smacznego!
Usuń